Omagiu pentru Episcopul-martir Nicolae Popovici al Oradiei

Un articol de: Pr. Andi Constantin Bacter - 20 Iunie 2023

În Duminica Sfinților Români, Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a săvârşit Sfânta Liturghie în Parohia Băița, Protopopiatul Beiuș.

Vizita ierarhului a avut loc cu ocazia împlinirii a 80 de ani de când Episcopul- martir Nicolae Popovici al Oradiei, aflat în refugiu în urma Diktatului de la Viena, și-a cumpărat din banii proprii o locuință în Băița și pe care, ulterior, a donat-o Parohiei Băița cu dorința de a fi folosită drept cămin pentru preoții vârstnici și preotesele văduve din Eparhia Oradiei. În prezent, în această clădire funcționează Căminul pentru Persoane Vârstnice Băița, administrat de Asociația „Episcop Dr. Nicolae Popovici” a Parohiei Băița.

Înainte de Sfânta Liturghie, PS Părinte Episcop Sofronie a sfințit și binecuvântat lucrările efectuate la exteriorul lăcașului de închinare și noua catapeteasmă a bisericii.

În cuvântul de învățătură, ierarhul a vorbit despre sfinţii români şi sfinţii din toate timpurile, iar la finalul Sfintei Liturghii a săvârşit slujba de pomenire pentru Episcopul Nicolae Popovici şi pentru Maria Drincec, mama PS Părinte Episcop Sofronie. La final, ierarhul a oferit diplome de apreciere credincioșilor care s-au implicat în viața Bisericii.

La Căminul pentru Persoane Vârstnice Băița, au avut loc, apoi, slujba de sfințire și ceremonia de dezvelire a plăcii comemorative de marmură care înfățișează chipul Episcopului Nicolae Popovici al Oradiei.