Omul care iubea toate ființele

Un articol de: Tudor Călin Zarojanu - 21 Ianuarie 2022

Despre Stephen Robert Irwin se pot spune o mulțime de lucruri. A fost explorator, prezentator de televiziune, ecolog, proprietar de grădină zoologică și vedeta celui mai iubit serial documentar, „Vânătorul de crocodili”. Titlul era comercial. În primul rând, era departe de-a fi vorba doar de crocodili, iar „vânătoarea” se făcea doar cu camera de filmat. Dar lucrul cel mai important de spus este că a iubit ca nimeni altul animalele. Nu numai pisicuţele şi căţeluşii, la asta ne pricepem toţi, ci şi animalele sălbatice. A fost zgâriat, mușcat, tăiat, lovit, scuipat, injectat cu venin de cele mai variate animale cu putință. 

În unele imagini îl vezi limpede că e speriat - o și spune -, dar și entuziasmat. E imposibil să uiți cum rostea: „It’s beauuuuutiful!” Pentru el lumea era frumoasă. Chiar și reptilele ucigașe.

Tatăl său era expert în animale sălbatice, specializat în herpetologie (studiul reptilelor și batracienilor), iar mama lui a lucrat toată viața pentru reintegrarea animalelor în natură. Împreună au fondat „Reptile and Fauna Park”. La şase ani, Steve primea cadou un piton de trei metri. A fost dragoste la prima vedere și pe viaţă. În 1992 a preluat afacerea familiei, rebotezând parcul „Australia Zoo” şi transformându-l într-o mișcare pentru salvarea faunei sălbatice din Australia. „Crocodile Hunter” a fost difuzat în 122 de țări și vizionat de peste 200 de milioane de tele­specatori. Revista „People” l-a declarat pe Steve cea mai iubită personalitate a lumii. 

Şi-a găsit moartea în mijlocul animalelor, înţepat mortal de o pisică de mare, într-o filmare în larg. Dar nimic din ce-a făcut nu s-a pierdut, iar misiunea a fost preluată de fiica lui, Bindi, la doar opt ani…