„Omul Crucii este acela care preferă să moară pentru ca alţii să trăiască“

Un articol de: Tudorel Rusu - 15 Septembrie 2015

De sărbătoarea Înălţării Sfintei Cruci, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a slujit Sfânta Liturghie la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, înconjurat de un sobor impresionant de preoţi şi diaconi. Un moment special al slujbei acestui praznic a fost acela când Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a ieşit  din altar ţinând Sfânta Cruce în dreptul frunţii, după care a aşezat-o pe un analog, sub policandru şi a cădit-o, la final Sfânta Cruce fiind scoasă  spre închinarea credincioşilor.

De sărbătoarea Înălţării Sfintei Cruci, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a slujit Sfânta Liturghie la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, înconjurat de un sobor impresionant de preoţi şi diaconi. Un moment special al slujbei acestui praznic a fost acela când Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a ieşit din altar ţinând Sfânta Cruce în dreptul frunţii, după care a aşezat-o pe un analog, sub policandru şi a cădit-o, la final Sfânta Cruce fiind scoasă  spre închinarea credincioşilor.

După citirea Sfintei Evanghelii, IPS Mitropolit Teofan a rostit cuvântul de învăţătură, în care a enumerat trei lucruri ce definesc un om al Crucii: „Ce înseamnă să fii cu Hristos şi, prin urmare, om al Crucii şi om al învierii? Trei lucruri, după învăţătura Sfinţilor Părinţi, pot defini omul Crucii. În primul rând, omul Crucii este acela care preferă să moară pentru ca alţii să trăiască. În al doilea rând, omul Crucii este acela care îl iubeşte pe celălalt fără nici o limită, cuprizând în iubirea sa inclusiv pe duşmani şi pe cei care îi fac rău. În al treilea rând, omul Crucii, pentru a dobândi, trebuie să dăruiască. Aceste trei cuvinte arată care este destinaţia celui care doreşte să fie cu Hristos. Există şi astăzi oameni ai Crucii, care îi iubesc pe ceilalţi fără limită, chiar dacă ei sunt duşmani declaraţi. Acum câteva luni, 22 de creştini din Egipt au fost decapitaţi pentru că nu au dorit să se lepede de Hristos. Ce a făcut Biserica Egiptului în acel moment? Nu a chemat la răzbunare, ci a spus acelaşi cuvânt ca şi Mântuitorul: «Iartă-le, Doamne, lor, că nu ştiu ce fac!»“.

Părintele Iustin Câmpanu a fost hirotonit ieromonah

Anul acesta, slujba sărbătoririi Înălţării Sfintei Cruci la Catedrala Mitropolitană din Iaşi a mai adus cu sine un moment deosebit, atât pentru Centrul eparhial Iaşi, cât şi pentru credincioşii prezenţi: părintele arhidiacon Iustin Câmpanu, secretar al cabinetului mitropolitan, a fost hirotonit ieromonah. La slujba de hirotonie a fost prezent şi arhim. Vichentie Amariei, stareţul Mănăstirii Secu, locul de metanie al părintelui Iustin Câmpanu, precum şi părintele Hrisostom Filipescu, egumenul Schitului Ţibucani.