Onisifor Ghibu, intelectual marcant implicat în unirea Basarabiei cu Regatul României la 1918, comemorat la Cluj-Napoca

Un articol de: Ziarul Lumina - 30 Martie 2019

La Liceul „Onisifor Ghibu” din cartierul Grigorescu al municipiului Cluj-Napoca, a avut loc, miercuri, 27 martie, un eveniment dedicat împlinirii a 101 ani de la unirea Basarabiei cu Regatul României. La statuia profesorului Onisifor Ghibu, aflată în curtea liceului, a fost săvârșită slujba de Te Deum de către protopopul de Cluj II, Alexandru-Constantin Ciui, împreună cu preoții slujitori ai bisericilor ortodoxe din cartierul Grigorescu. Cu această ocazie, protopopul Alexandru-Constantin Ciui a transmis celor pre­zenți un cuvânt de binecuvântare din partea Înalt­prea­sfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului.

Evenimentul a continuat cu alocuțiuni ale primarului municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc și ale istoricului Lucian Turcu, lector în cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, care a amintit importanța actului unirii și implicarea profesorului Onisifor Ghibu în acest act istoric. Actorul Ruslan Bârlea de la Teatrul Național din Cluj-Napoca a recitat poezia „Basarabenilor” a părintelui Alexei Mateevici. La eveniment au fost prezenți reprezentanții unității de în­vățământ, cadre didactice și elevi ai liceului. În încheiere au fost depuse coroane la bustul intelectualuluii ardelean Onisifor Ghibu, care a avut un rol important în înfăptuirea unirii Basarabiei cu România.

Onisifor Ghibu s-a născut în anul 1883 în Săliștea Sibiului. A ajuns în zona Moldovei, la Iași și mai apoi în Basarabia din cauza situației politice din Ardeal, astfel că a înțeles situația românilor basarabeni despărțiți de patria mamă din anul 1812. Pentru implicarea sa în refacerea unității naționale a fost marginalizat de autoritățile comuniste și a fost condamnat, cu efectuarea a doi ani de închisoare. A murit în anul 1972, conform Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.