Operaţie de refacere a maxilarului în premieră în România

Data: 27 Martie 2013

O echipă fomată din chirurgi români şi danezi au realizat, marţi, pentru prima dată în România, o intervenţie de mare complexitate, respectiv refacerea maxilarului unui bărbat cu ajutorul unei proteze adaptate la defectul şi anatomia pacientului.

„Este o colaborare internaţională pentru un program de studiu privind diagnosticul şi tratamentul de ultima oră al afecţiunilor articulaţiei temporo-mandibulare. Am operat un bărbat de 27 de ani“, a declarat, pentru Mediafax, managerul spitalului, dr. Narcis Copcă. Pacientul a fost diagnosticat, în urmă cu patru ani, cu o tumoră benignă la maxilarul stâng şi a fost operat. Medicii i-au extirpat atunci jumătate din mandibulă, pe partea stângă.

La operaţia de marţi, care a durat mai bine de şase ore, specialiştii în chirurgie maxilofacială au montat o proteză din titan pentru refacerea articulaţiei temporomandibulare şi totodată au prelevat grefă osoasă de la şoldul pacientului, pentru reconstrucţia osului în care, mai târziu, să poată fi implantaţi dinţii lipsă.