Opinia specialistului despre corectarea carenței de vitamina D

Data: 25 Iulie 2024

Nu există contraindicație pentru a lua vitamina D vara. Un cunoscut medic specialist în diabet, nutriție și boli metabolice, dr. Adrian Copcea, demontează opiniile celor care cred că în sezonul cald nu am avea nevoie de suplimente de vitamina D.

Vorbim despre o vitamină esen­țială pentru sănătate, dar care spre deosebire de alte vitamine importante se găsește în cantități mici în alimente, iar aportul optim pentru organism poate fi asigurat în principal la nivel cutanat, prin expunere la razele solare.

Deficitul de vitamina D nu este specific doar perioadei de iarnă sau lunilor a căror denumire conține litera „r” (septembrie, octombrie etc.) așa cum mulți dintre noi cred. Este posibil și vara să avem un deficit de vitamina D, iar el poate fi corectat la fel cum îl corectăm și iarna: cu suplimente, pentru că alimentaţia nu are capacitatea de a compensa ea singură carența de vitamină.

Problema cea mai mare este aceea că radiațiile solare de la orele prânzului, pe care medicii dermatologi ne recomandă să le evităm pentru a nu ne expune riscului de cancer al pielii, sunt exact cele care ne pot asigura cea mai eficientă sinteză a vitaminei D în organism. Deci, cumva, suntem în impasul în care razele solare care ne-ar ajuta pentru a ne asigura necesarul de vitamină D pot avea, pe de altă parte, efecte nedorite în sensul creşterii riscului de cancer de piele, concluzionează doctorul Adrian Copcea pe contul său de Facebook. (I. N.)