„Ora de religie” continuă la TRINITAS TV până la finalul anului școlar

Un articol de: Diac. Andrei Butu - 30 Aprilie 2020

În contextul stării de urgență, în care toate unitățile de învățământ au fost închise, Patriarhia Română oferă elevilor posibilitatea de a păstra contactul cu disciplina școlară Religie, prin intermediul emisiunii „Ora de religie”, difuzată de TRINITAS TV. Emisiunea este realizată cu sprijinul Sectorului teologic-educațional al Administrației Patriarhale, iar de la premiera din 25 martie 2020 au fost abordate 12 teme.

Emisiunea „Ora de religie” a debutat în ziua de 25 martie 2020 și va continua până la sfârșitul anului școlar 2019-2020. Emisiunea este difuzată în fiecare zi de miercuri, de la ora 12:00, și apoi, în reluare, în zilele următoare, de la aceeași oră. Activitățile difuzate sunt organizate pe cele trei niveluri de învățământ (primar, gimnazial și liceal), câte 20 de minute/nivel.

Disciplina școlară Religie face parte din trunchiul comun în planurile-cadru pentru învățământul primar, gimnazial și liceal, iar profesorii prezentatori ai emisiunii sunt cadre didactice apreciate în Capitală, cu experiență ca metodiști sau ca autori de manuale școlare: învățământ primar: pr. prof. Ovidiu Balahura, de la Școala Gimnazială Nr. 27, prof. Mirela Șova, de la Școala Gimnazială „Nicolae Titulescu“; învățământ gimnazial: prof. Julieta Mihăilescu, de la Școala Gimnazială „Maica Domnului”, prof. Dragoș Ioniță, de la Școala Gimnazială Nr. 77; învățământ liceal: pr. prof. Valentin Temeș, de la Liceul Teoretic „George Călinescu”, prof. Elena Bălan, de la Colegiul Tehnic Mecanic Grivița, ne-a transmis Sectorul teologic-educaţional al Patriarhiei Române.

Deoarece nu sunt organizate pe clase, ci pe niveluri de studiu, temele activităților necesită o flexibilitate în abordare, prin alegerea acelora care pot fi prezentate. „Temele abordate până în prezent au fost: învățământ primar - «O veste bună în casa noastră», «De vorbă cu Dumnezeu și cu oamenii», «Hristos a înviat!», «Prietenii mei din calendar»; învățământ gimnazial - «Buna Vestire, bucuria așteptării», «Faptele bune, roade ale virtuților», «Învierea Domnului, învierea noastră», «Împlinirea cuvântului lui Dumnezeu»; învățământ liceal - «Buna Vestire în viața lumii», «Treptele vieții, treptele devenirii», «Înviere și tămăduire», «Învierea și credința»”, ne-a transmis Sectorul teologic-educațional. 

În fiecare săptămână sunt abordate teme sau aspecte complementare conținuturilor cuprinse în programele școlare la disciplina Religie, des­fășurătorul fiecărei emisiuni fiind finalizat prin implicarea Comisiei Patriarhiei Române pentru Curriculumul disciplinei şcolare Religie. Temele care vor fi prezentate în perioada 6-19 mai 2020 sunt: învățământ primar - „Casa din inima mea”, „Semaforul bucuriei”; învățământ gimnazial - „Lăsați copiii să vină la Mine”, „Familia creștină”; învățământ liceal - „Prietenia, bucuria sufletului”, „Dragostea, liantul desăvârșit”.