Organisme modificate genetic ascunse în alimentaţie
Legislaţia europeană impune menţionarea prezenţei de OMG-uri în produsele alimentare. Pragul de la care menţiunea este obligatorie, de (0,9%), nu este prezentă pe majoritatea alimentelor care le conţin, explică publicaţia „LâEspresso“. De altfel, adaugă săptămânalul italian, cerealele modificate genetic - soia şi porumbul - fac parte de mult timp din regimul alimentar al animalelor de crescătorie „şi se regăsesc astfel în unele produse ştampilate denumite de origine controlată, precum Parmezanul sau şunca San Daniele, fără nici o obligaţie de a menţiona ceva“. O alegere necesară, după părerea sindicatelor agricultorilor, deoarece „satisface cererea crescătoriilor şi costă între 20% şi 30% mai puţin decât alimentele convenţionale“. Aceste sindicate denunţă „paradoxul“ potrivit căruia „importul de porumb şi soia modificate genetic şi utilizarea în filiera alimentară de produse derivate din acestea sunt permise, dar nu şi cultura lor“. Astfel, „se regăsesc urme de OMG-uri în sandvişuri, băuturi din soia, fulgi de cereale, făină, paste, suplimentele alimentare şi chiar şi în tofu, atât de popular în magazinele alimentare bio“.