Osemintele pr. prof. Petru Deheleanu și ale familiei sale, reînhumate în cimitirul Mănăstirii Hodoș-Bodrog, Arad

Un articol de: Protos. lect. dr. Nicolae M. Tang - 09 Mai 2019

Rămășițele pământești ale profesorului de teologie dr. Petru Deheleanu (1909-1979), împreună cu cele ale preotesei, înv. Maria Deheleanu (1911-1983) și ale fiului lor, prof. Marin-Ioan Deheleanu (1943-1999), au fost înhumate marți, 7 mai, în cimitirul Mănăstirii Hodoș-Bodrog. Osemintele au fost exhumate din cimitirul orășenesc, unde au fost înhumate inițial, și aduse la Mănăstirea Hodoș-Bodrog, unde au fost întâmpinate de obștea mănăstirească, preoții de la Catedrala Veche, părinții profesori și studenții Facultății de Teologie din Arad.

Slujba de reînhumare a fost săvârșită în cimitirul mănăstirii de către Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului. Alături de ierarh au slujit protos. lect. dr. Iustin Popovici, consilier cultural al Arhiepiscopiei Aradului, pr. prof. dr. Cristinel Ioja, decanul Facultății de Teologie din Arad, Flavius Petcuț, protopopul Aradului, Traian Micoroi, parohul Catedralei Vechi, și arhid. lect. dr. Tiberiu Ardelean, inspector bisericesc. La slujba de pomenire au participat și părinții din obștea mănăstirii Bodrog, în frunte cu starețul protos. Grigorie Timiș, preoții slujitori de la Catedrala Veche, părinții profesori și studenții Facultății de Teologie, precum și rude ale familiei Deheleanu. 

La sfârșitul rânduielii de reînhumare, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei a rostit un cuvânt de elogiere a celui care a fost „mândria noastră și a acestor locuri”. Ca unul care l-a cunoscut și personal, ierarhul a evidențiat latura de mare orator bisericesc, a pr. prof. Petru Deheleanu, de slujitor în mai multe centre bisericești ale Banatului și Transilvaniei, și renumele acestuia în domeniul teologic-misionar prin tratatul său de sectologie.

Pr. prof. dr. Cristinel Ioja, decanul Facultății de Teologie, a prezentat o schiță biografică a pr. prof. Petru Deheleanu, operele sale, importanța și relevanța acestora în teologia românească și principalele direcții ale gândirii sale teologice.

După slujba reînhumării a urmat o masă de pomenire oferită de stăreția Mănăstirii Hodoș-Bodrog. Pr. Traian Micoroi, parohul Catedralei Vechi a mulțumind tuturor celor care s-au implicat în „acest nobil act de restituire a memoriei celui care a fost preot, teolog și slujitor de marcă al Bisericii și teologiei românești, dr. Petru Deheleanu și a familiei acestuia”.

Inițiativa și cheltuielile pentru reînhumare au fost sus­ținute de Consiliul Parohial al Catedralei Vechi din Arad, și prin implicarea pr. Traian Micoroi, cu prilejul comemorării a 40 de ani de la trecerea la cele veșnice a pr. prof. dr. Petru Deheleanu, în „Anul omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari)”.