Pachet de finanțare de 8 miliarde de dolari pentru Cernavodă
Ministrul economiei, energiei şi mediului de afaceri, Virgil Popescu, a semnat vineri, cu preşedintele Băncii de Export-Import a SUA, Kimberley Reed, un Memorandum privind finanţarea proiectului nuclear de la Cernavodă, potrivit ambasadorului Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Adrian Zuckerman.
„Acest proiect, în valoare de 8 miliarde de dolari, va reprezenta o paradigmă a viitoarelor proiecte româno-americane de dezvoltare economică şi energetică”, a spus Adrian Zuckerman, în mesajul transmis cu ocazia Bucharest Forum, organizat de Institutul Aspen.
Diplomatul a subliniat că este vorba despre cel mai mare pachet de finanţare primit până acum de România, fapt care indică încrederea pe care o au Statele Unite „în vechiul lor partener şi aliat”.
Ministrul energiei, Virgil Popescu, a reiterat în ultimul timp că susţine foarte mult realizarea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă şi vrea să fie făcute cu parteneri din Uniunea Europeană şi din NATO.
„Eu am afirmat încă de anul trecut că trebuie să facem aceste reactoare şi doresc să le facem şi le vom face cu parteneri din Uniunea Europeană şi NATO. Suntem în acest club european şi în acest club NATO şi cred că acolo avem suficiente surse de finanţare ca să putem să ne descurcăm fără aportul altor surse de finanţare din ţări terţe acestui club. Eu sunt foarte optimist că vom reuşi să demarăm aceste investiţii de la Cernavodă cu parteneri din Uniunea Europeană şi din NATO”, afirma ministrul în mai.
Termenul avut în vedere pentru finalizarea lucrărilor la reactoarele 3 şi 4 este anul 2030.
(Cristina Zamfirescu)