Pâinea neagră Borodino, aliment esenţial în diete

Un articol de: Monahia Ecaterina Vicleanu - 15 Noiembrie 2021

Originea acestui produs nu este cunoscută multor consumatori. Istoricii culinari au câteva versiuni: una ar fi că această pâine a fost inventată în timpul bătăliei de la Borodino, o altă legendă spune că pâinea neagră a fost mai întâi coaptă de văduva unui soldat care a luptat în bătălia de la Borodino. Oricum, pâinea Borodino se fabrică din făină de secară, un produs principal într-o dietă sănătoasă, pentru că este bogată în vitamine, oferă o digestie bună și, în plus, poate fi găsită într-o varietate de tipuri, pentru fiecare gust. Este un carbohidrat complex, care oferă energie.

Fibrele din această pâine au proprietatea de a stimula producția de insulină din pancreas, deci riscul de a dezvolta diabet de tip 2 este redus, îmbunătățesc tractul gastro-intestinal, îndepărtează zgura, sărurile de metale grele și chiar a sub­stan­țelor radioactive din organism, reduc riscul de a dezvolta boli cardiovasculare. În compoziția acestui produs se găsesc, de regulă, coriandru, chimen, anason, susan etc.

Reţeta clasică

Ingrediente: 250 g făină de secară, 2 lingu­rițe drojdie uscată, 350 g făină de grâu, 2 lin­gurițe de sare, 3 lingurițe de chimen, 3 lingurițe de coriandru, 350 ml apă caldă, 2 lingurițe de zahăr, 5 lingurițe de malț. Preparare: Se toarnă puțină apă caldă într-un vas, se adaugă drojdia, zahărul și se amestecă. După 10-15 minute se pun făina, malțul şi se toarnă apa rămasă, apoi se frământă aproximativ 15 minute; se adaugă coriandru, sare, semințe de chimen şi se frământă din nou aluatul; se presară cu puțină făină, se acoperă cu un prosop și se lasă la dospit; apoi se pregătește o tavă de cuptor tapetată cu hârtie de copt, se pune aluatul în tavă și se mai lasă 30 de minute la crescut, după care se pune la cuptor la temperatura de 180 de grade, pentru 45 de minute.

Pâine de secară „do-it-yourself“

Ingrediente: Pentru maia: 25 g malț roșu, 75 g făină de secară, 1 linguriță coriandru măcinat, 250 ml apă clocotită. Pentru aluat: 2 lin­gurițe coriandru pentru presărat deasupra, 150 g făină de secară, 6 g sare, 250 g făină de secară, 20 g miere de albine, 100 g făină de grâu, 30 g zahăr, 50 ml apă caldă. Preparare: Pentru maia: se pregătește un vas înalt, se pun ingredientele, se amestecă, se toarnă apă clocotită, se amestecă din nou; se înfășoară recipientul în folie, se acoperă cu un prosop şi se lasă 2 ore, după care este gata de folosit. Aluatul: se pune apă într-un recipient, se adaugă sarea, mierea, maiaua, cele două tipuri de făină și se frământă bine, apoi se acoperă cu folie timp de două ore, după care se pune într-o tavă tapetată cu ­hârtie de copt; se mai lasă 30 de minute la dospit, după care se unge cu puțină apă deasupra și se ­presară coriandru; se pune la cuptor pentru 45-50 de minute la 180 de grade.