Parastas de 40 de zile pentru Episcopul Vasile Flueraș la Cluj-Napoca

Un articol de: Darius Echim - 22 Noiembrie 2021

În Duminica a 26-a după Rusalii (a bogatului căruia i-a rodit țarina), 21 noiembrie, zi în care este prăznuită și Intrarea în biserică a Maicii Domnului, la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca a fost săvârșit Parastasul de 40 de zile pentru Episcopul Vasile Flueraș (Someșanul).

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, ­Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, împreună cu Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a săvârşit Sfânta Liturghie. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul Catedralei Mitropolitane, dirijat de pr. prof. univ. Vasile Stanciu.

Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură în cadrul căruia a explicat că „Maica Domnului s-a pregătit pentru nașterea Mântuitorului Hristos prin intrarea în templu, iar noi, creștinii, ne pregătim pentru praznicul Nașterii Domnului Iisus Hristos prin post, rugăciune și fapte de milostenie”. Ierarhul a făcut referire și la Pastorala Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la prima duminică a Postului Nașterii Domnului din anul 2021, unde sinodalii subliniază că postul este, în primul rând, „o pregătire, o sfințire a sufletului și a trupului nostru, prin Spovedanie și Împărtășanie, dar și prin fapte de milostenie”. În cadrul slujbei, diaconul Florin Ionuț Mărginean a fost hirotonit preot pe seama capelei cimitirului eparhial „Sfântul Lazăr” din Cluj-Napoca, pe care îl administrează.

La finalul Sfintei Liturghii, cei doi ierarhi au săvârșit slujba Parastasului de 40 de zile pentru Preasfinţitul Părinte Vasile Flueraș, fost Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, cu titulatura „So­me­șanul”, în perioada 1998-2019, care a trecut la Domnul în 8 octombrie 2021. La mormântul ierarhului a fost oficiat un Trisaghion.

În perioada 10-21 noiembrie, la Biblioteca Județeană „Octavian Goga” din Cluj-Napoca, a fost găzduită expoziția de fotografie „Omul Bucuriei de Sus”, dedicată Preasfințitului Vasile Flueraș. Tot cu prilejul împlinirii a 40 de zile de la mutarea la Domnul, a fost anunțat un nou tiraj al cărții „Experiența vieții cu Hristos”, lucrare a vrednicului de pomenire ierarh.