Părintele Constantin Voicu, pomenit la doi ani de la trecerea în veșnicie

Un articol de: Ștefan Mărculeţ - 13 Noiembrie 2017

Un sobor de preoți condus de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, a oficiat un parastas pentru arhidiaconul prof. dr. Constantin Voicu la doi ani de la trecerea sa la cele veșnice.

Slujba de pomenire a fost oficiată în capela Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu, în cadrul instituției unde arhid. Constantin Voicu a trudit o viață întreagă la catedră și în conducerea instituției. În capelă au fost prezenți membri ai familiei, rude, ucenici, apropiați și dintre cei care l-au cunoscut pe arhid. Constantin Voicu și au dorit să se roage pentru odihna sufletului său. La sfârșitul slujbei de pomenire, IPS Mitropolit Lau­rențiu a vorbit despre arhid. Constantin Voicu și a amintit principalele trăsături care i-au caracterizat personalitatea sa academică și clericală: „A fost timp de 16 ani, adică patru mandate de câte patru ani, rector al Institutului Teologic de la Sibiu, și dacă luăm în considerare și anii în care a fost prorector și secretar, ne dăm seama că până în ultima clipă a vieții sale a fost legat de școala de teologie de la Sibiu, dar și de cele de la Oradea și Alba Iulia. Ceea ce facem acum este un act de pietate, de re­cunoștință și prețuire și vom încerca să facem astfel de acte nu doar în primii șapte ani, ci în fiecare an va fi o zi de pomenire a celui care a fost părintele acestei instituții atâția ani. L-am avut cu toții profesor, colaborator și apropiat și știm că a fost un om care ținut foarte mult la profesorii și studenții acestei instituții. A apărat instituția aceasta în vremuri în care foarte greu se supraviețuia spiritual, cu atât mai mult să poți susține o școală de teologie care la un moment dat avea 200 de licențiați într-un an”.

Arhid. Constantin Voicu a trecut la cele veșnice pe 13 noiembrie 2015, la vârsta de 86 de ani și este înmormântat în cimitirul municipal din Sibiu. S-a născut la 5 decembrie 1929, în Braşov. A urmat cursurile Institutului Teologic Universitar din Sibiu, a continuat pregătirea la Institutul Teologic din Bucureşti, unde a obţinut titlul academic de „Doctor în Teologie”, în 1975. În perioada 1977-1978 a făcut studii de specializare post-doctorale în Elveţia, iar după ce a ocupat diferite funcţii la Institutul Teologic din Sibiu a fost rectorul acestuia în perioada 1979-1992. În 2004 a primit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de ofiţer din partea Preşedinţiei României, iar la 7 decembrie 2004, Universitatea din Oradea i-a decernat titlul de „Doctor Honoris Causa”. În 2013 şi Universitatea „1 Decembrie” din Alba-Iulia i-a conferit acelaşi titlu. A primit distincţia „Crucea Patriarhală” din partea a cinci Patriarhi ai României. În 2007, IPS Mitropolit Laurenţiu i-a oferit distincţia „Crucea Şaguniană pentru clerici”. Opera arhid. prof. dr. Constantin Voicu însumează zece lucrări în volum şi peste o sută treizeci de studii şi articole publicate în revistele de specialitate din ţară şi străinătate.