Părintele Costel Lucian Chimiuc, 1 an de veşnicie

Un articol de: Constantin Agafiţei - 08 Aprilie 2019

Sâmbătă, 6 aprilie 2019, la Biserica cu hramul „Înălţarea Domnului” din satul Ulma, Protopopiatul Rădăuţi, judeţul Suceava, un sobor de preoţi a săvârşit slujba Parastasului pentru preotul Costel Lucian Chimiuc, la un an de la trecerea sa la Domnul.

Slujba de pomenire a fost precedată de oficierea Sfintei Liturghii. În cuvântul de învăţătură rostit la finalul Sfintei Liturghii, părintele Constantin Oprea de la Parohia Straja 2 a făcut o biografie a părintelui Costel Lucian Chimiuc: „Iată, se împlineşte un an de zile de când a trecut la cele veşnice cel pe care l-aţi cunoscut foarte bine, colegul nostru, fratele nostru, duhovnicul dumneavoastră, păstorul de aici şi de la Lupcina, unde a slujit Biserica lui Dumnezeu, părintele Costel Lucian”.

Părintele Costel Lucian Chimiuc s-a născut la 29 martie 1974 în familia preotului Constantin Chimiuc şi a preotesei Zenovia Chimiuc din Ulma. A urmat ciclul primar la şcoala din Ulma, iar ciclul gimnazial la Şcoala nr. 5 din Rădăuţi, liceul la Colegiul naţional „Eudoxiu Hurmuzachi” din Rădăuţi, profilul Istorie - Ştiinţe sociale. În perioada 1992-1996 a fost student la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, specializarea Teologie pastorală. În paralel, a urmat şi cursurile Seminarului Pedagogic Universitar, obţinând dreptul de a fi profesor de religie. Nefiind căsătorit, timp de doi ani a fost profesor de religie la Şcolile nr. 2 şi nr. 4 din municipiul Rădăuţi. La 20 iulie 1997, s-a căsătorit cu Georgiana, născută Boghean, din Nisipitu, cadru didactic la Şcoala Ulma, iar Dumnezeu i-a binecuvântat cu trei copii: Constantin, Iustina Gabriela şi Ioan Alexandru. La data de 17 august 1997, cu ocazia sfinţirii bisericii de la Unitatea de grăniceri din Rădăuţi, a fost hirotonit diacon de către PF Părinte Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, şi de PS Părinte Gherasim Putneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor din acea vreme. Cu prilejul resfinţirii bisericii din Ulma, pe 19 septembrie 1997, a fost hirotonit preot de IPS Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, iar apoi a fost numit preot slujitor la Parohia Ulma. Pentru efortul şi munca depusă la construirea noii biserici din satul Lupcina şi a reconstruirii bisericii din satul Măgura, IPS Arhiepiscop Pimen l-a hirotesit pe data de 8 octombrie 2000 întru iconom stavrofor.

Răpus de o boală necruţătoare, părintele Costel Lucian Chimiuc a trecut în veşnicie la data de 8 aprilie 2018, fiindu-i dat să treacă la Domnul în sfânta zi a Învierii Mântuitorului Hristos.