Părintele Episcop Ignatie, cetăţean de onoare al comunei Bilbor
Ziua de 1 septembrie a fost pentru locuitorii comunei Bilbor, din judeţul Harghita, una cu totul deosebită. Fiii satului, peste 350 de oameni care au dus peste graniţele judeţului, şi chiar ale ţării, renumele bun al acestei aşezări, au fost sărbătoriţi. Invitatul special al acestui eveniment a fost Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, originar de pe aceste meleaguri.
Ziua a început prin oficierea slujbei de Te Deum în Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Bilbor. La final, Preasfinţia Sa a adresat câteva cuvinte celor prezenţi la acest moment de sărbătoare: „Toţi cei care suntem fiii satului, ne-am început existenţa noastră spirituală de aici, din biserică, toţi am fost botezaţi aici. Nu putea fi un început mai potrivit al întâlnirii noastre, decât cerând de la Dumnezeu acea brumă de linişte, de care avem atâta nevoie, mai ales în această lume foarte tulburată. (...) Avem nevoie de momente de zăbavă, este minunat că în biserică deschidem antenele sufletului şi le conectăm la ceea ce este frumos. Avem nevoie de această decantare sufletească, ca să putem să ne bucurăm de lumina pe care Dumnezeu a aşezat-o în fiecare dintre noi. Astăzi, în lumea aceasta în care se relativizează totul, în care valorile noastre se transformă în opţiuni, este foarte important să plonjăm spiritual în valorile Evangheliei. Aşa putem să ţinem cu tenacitate, cu foarte multă dârzenie, la valorile care ne definesc ca oameni, ca persoane unice şi, desigur, ca neam.”
La căminul cultural din localitate a avut loc decernarea titlului de Cetăţean de onoare al comunei Bilbor Preasfinţitului Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, în prezenţa autorităţilor judeţene şi locale şi a fiilor satului. De asemenea, a fost lansată cartea „Satul meu”, de Octavian C. Tăslăuanu, scriitor şi om politic român din perioada interbelică, originar din Bilbor.
Localitatea Bilbor este reşedinţa comunei cu acelaşi nume, din judeţul Harghita. Aşezarea se află în mijlocul unei întinse păduri de conifere, fiind cea mai bogată aşezare din Harghita în privinţa izvoarelor de apă minerală. Înconjurată de Munţii Giurgeu, Călimani, Bistriţei, şi-a câştigat renumele de a fi cea mai nepoluată zonă din România. De asemenea, în peisajul etnic specific judeţului Harghita, este localitatea alcătuită exclusiv din români.