Părintele Ioan Pui a plecat la ceruri

Un articol de: Ziarul Lumina - 06 Decembrie 2018

Ieri, 5 decembrie 2018, unul dintre preoţii destoinici ai Protopopiatului Sascut, preotul Ioan Pui de la Parohia Urecheşti, a trecut la Domnul la vârsta de 59 de ani.

„Părintele Ioan Pui a fost un slujitor râvnitor, apropiat de enoriaşii săi, cu o sensibilitate aparte, un fervent susţinător al ideii de românitate şi identitate naţională şi, de asemenea, un bun organizator, fiind implicat în numeroase lucrări de restaurare a locaşurilor de cult din cele două parohii unde şi-a desfăşurat misiunea. În aceste momente de adâncă suferinţă, adresăm familiei îndoliate cele mai profunde gânduri de compasiune, rugând pe Milostivul Dumnezeu să primească sufletul destoinicului Său slujitor în Împărăţia cerurilor!”, a spus Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, într-un mesaj transmis celor îndureraţi.

Părintele Pui Ioan s-a născut la data de 26 aprilie 1959, în localitatea Topliţa, judeţul Harghita. A urmat cursurile Seminarului Teologic de la Neamţ, pe care le-a absolvit în anul 1980. În anul 1981 s-a căsătorit cu Genoveva Bota, iar împreună s-au preocupat de creşterea şi educaţia singurului copil al familiei, Alexandra Pui. A fost hirotonit preot la data de 7 aprilie 1981, la Catedrala „Sfânta Parascheva” din Roman, de Episcopul Eftimie Luca, iar la data de 14 aprilie a fost trimis să împlinească activitatea pastoral-misionară în Parohia Şendreşti, Protopopiatul Sascut, răspunzând nevoilor spirituale ale credincioşilor de aici.

La data de 1 august 1991 a fost transferat la Parohia Urecheşti, Protopopiatul Sascut, unde a păstorit timp de 37 de ani. În timpul misiunii sale preoţeşti a urmat cursuri de perfecţionare misionară la nivel universitar 1986, obţinând diploma la Institutul Teologic Bucureşti, în anul 1986.