Părintele Ion Papuc de la Parohia „Sfântul Gheorghe” Piatra Neamț a fost înmormântat

Un articol de: Andreea Ciobotariu - 02 Mai 2022

Duminică, 1 mai 2022, părintele stavrofor Ion Papuc, preot slujitor la Parohia „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Piatra Neamț, a fost înmormântat la cimitirul Pietricica din localitate. Slujba a fost oficiată de Înalpreasfin­țitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, și de Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, la parohia unde a slujit în ultima perioadă.

Părintele Ion Papuc, preot slujitor la Parohia „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Piatra Neamț, a trecut la cele veșnice miercuri, 27 aprilie, după o îndelungată suferință. Sicriul cu trupul neînsuflețit a fost depus joi, 28 aprilie, la Biserica „Sfântul Gheor­ghe”, iar în duminică după-amiază a fost oficiată slujba de înmormântare, la care au participat în jur de 90 de clerici și 600 de credin­cioși.
La finalul slujbei, Înaltprea­sfințitul Părinte Arhiepiscop Teodosie a adresat familiei și celor prezenți un cuvânt de mângâiere:

„Conducem pe drumul veșniciei, în această perioadă de nădejde și de lumină a Învierii, un slujitor vrednic, care s-a făcut un bun povățuitor păstoriților săi, cu o familie frumoasă, iar credincioșii au fost o prelungire a familiei sale. L-am cunoscut în studenție, eram asistent universitar, și mi-a fost unul din cei mai apropiați studenți. Cu o ținută ireproșabilă, cu un chip senin, pe care și l-a păstrat și acum, după ce sufletul a părăsit trupul arată că a trăit în lumină și cu lumina lui Hristos. Era un student foarte bun, un coleg apropiat cu ceilalți și, iată, firul vieții lui s-a oprit aici, deși după fire ar fi trebuit să trăiască măcar, cum spune psalmistul, șaptezeci sau optzeci de ani. Dar fiecare are lungimea ­firului vieții, lăsată de Dumnezeu, când omul își împli­nește menirea, Dumnezeu îl cheamă la El să continue viața deplin în locul în care durerea, suspinul și tris­tețea se sfârșesc. Iată, ca slujitor întâi în locurile natale, apoi aici în oraș, având o familie frumoasă, cu copii și nepoți, având o soție care l-a însoțit tot timpul cu vrednicie, cu dragoste, cu afecțiune și care i-a dăruit în misiunea lui preoțească un mare ajutor”.

Despre părintele Ion Papuc a vorbit și Preasfințitul Părinte Episcop Varlaam Ploieșteanul: „Ne despărțim de părintele Ion într-o atmosferă de cea mai intensă lumină și nădejde care ne inundă sufletele după praznicul Învierii Mântuitorului nostru Iisus Hristos din morți. Părintele Ion a părăsit lumea aceasta, sufletul său s-a despărțit de trup în ziua de miercuri a Săptămânii Luminate. În popor se spune că toți cei care mor în Săptămâna Luminată trec prin Împărăția cerurilor, potrivit cuvântului cântărilor pascale, care spune: «Paș­tile prin care ni s-au deschis nouă ușile raiului»”.

În cele din urmă, Preasfințitul Nichifor Botoșăneanul a transmis binecuvântarea Înaltpreasfin­țitu­lui Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei: „Ca slujitor prețuit și iubit al sfintelor altare și în Biserica «Sfântul Gheorghe» din Piatra Neamț, transmit binecuvântarea Înalprea­sfințitului Mitropolit Teofan și rugăciunea dânsului, dar și mulțu­mirea pentru frumoasa slujire pe care a purtat-o atâția ani cu statornicie. Slujba Înmormântării încercuiește o des­părțire dureroasă de fiecare dată. Cuvântul dor poartă în el o durere pe care o au cei ce au fost într-o legătură de iubire cu cel ce a trecut la Domnul, o legătură de durere pentru că până la întâlnire, singura mângâiere rămâne rugăciunea și nădejdea că cel ce a plecat la Domnul cunoaște lumina și mângâierea pe care Domnul a făgăduit-o celor ce cred în El.

După cuvântările ținute de cei trei ierarhi, preoții au înconjurat biserica cu sicriul pe umeri, apoi convoiul funerar s-a îndreptat spre cimitirul Pietricica, unde trupul neînsuflețit a fost înhumat.