Părintele Nicolae Bordașiu, comemorat în satul natal

Data: 23 August 2019

Duminica a IX-a după Rusalii, 18 August 2019, a fost, pentru credincioșii Parohiei Ortodoxe Săbolciu, din Protopopiatul Oradea, prilejul de a-și comemora pe unul dintre cei mai vrednici fii ai satului – Părintele Profesor Nicolae Bordașiu, trecut la cele veșnice anul trecut, la data de 9 Noiembrie, în ziua de prăznuire a Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina.

După săvârșirea Sfintei Liturghii în biserica parohială din Săbolciu, a urmat oficierea slujbei Parastasului pentru Părintele Nicolae, dar și pentru ceilalți preoți și ctitori ai sfântului locaș, doi dintre ei, Părintele Nicolae Malița și Părintele Gheorghe Bordașiu – tatăl părintelui Nicolae Bordașiu, fiind membrii ai delegației bihorene la Marea Unire de la Alba Iulia, din 1918.  A urmat apoi o procesiune la monumentul Marii Uniri, aflat în proximitatea bisericii, monument ridicat în anul 2018 cu binecuvântarea Prea­sfințitului Părinte Sofronie Episcopul Oradiei și sfințit într-un cadru solemn la data de 02 Septembrie 2018 de către trei ierarhi ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Tot atunci i-a fost conferit părintelui Nicolae Bordașiu titlul de cetățean de onoare al comunei Săcădat. Întrucât Părintele Nicolae a fost cel care a sprijinit parohia pentru realizarea acestui edificiu, odată cu mutarea sa din lumea aceasta, chipul sfinției sale a fost așezat pe cupola monumentului alături de a celorlalți clerici din partea locului, care, la rândul lor, au luptat pentru valorile credinței creștine  și ale neamului românesc.

La finalul programului liturgic, Părintele Mircea Ghitea de la Parohia Husasau de Criș (sat în care părintele Nicolae Bor­dașiu a stat ascuns de auto­ritățile comuniste timp de 6 ani) a făcut o scurtă evocare a imaginii și perso­nalității Părintelui Nicolae, evidențiind aspecte interesante din viața părintelui: din perioada tinereții și a detenției prin închisorile din Timișoara, Jilava, Oradea și Aiud sau din timpul activității didactice și pastorale ca profesor și director la Seminarul Ortodox din București, dar și ca preot la Biserica Sfântul Silvestru din Bu­curești.

Evenimentul de la Săbolciu se înscrie în cadrul activităților dedicate de Patriarhia Română anului omagial al satului românesc, al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari și s-a bucurat de prezența membrilor familiei Părintelui Nicolae Bor­dașiu din București, a preoților din satele vecine, dar și a nu­meroși cre­dincioși sau fii du­hov­nicești ai părintelui veniți din Oradea și din alte colțuri ale țării. (Pr. prof. Alexandru Dulca)