Părintele profesor Dumitru Abrudan a fost înmormântat

Un articol de: Ștefan Mărculeţ - 12 August 2024

În Catedrala Mitropolitană din Sibiu a fost săvârșită luni, 12 august, slujba de înmormântare a pr. prof. dr. Dumitru Abrudan, regretatul profesor de Vechiul Testament de la Facultatea de Teologie din Sibiu. Soborul slujitor a fost sub protia Înaltpreasfințitului Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului.

Alături de familia părintelui profesor Dumitru Abrudan au venit să se roage la căpătâiul celui care le-a fost părinte duhovnicesc și îndrumător academic preoți profesori de la facultățile de teologie din Sibiu, Cluj, Oradea și Alba Iulia, precum și consilieri eparhiali, pro­topopi și preoți din parohii și mănăstiri, veniți să aducă un ultim omagiu marelui profesor de Vechiul Testament. În Catedrala Mitropolitană din Sibiu au fost prezenți reprez­en­tanți ai instituțiilor de cultură în care părintele Dumitru Abrudan a activat, alături de repre­zentanți ai mediului academic sibian și nu numai.

În cuvântul de la finalul slujbei de înmormântare, IPS Părinte Mitropolit Laurențiu a evidențiat vocația preoțească, didactică și de părinte a marelui profesor Dumitru Abrudan.

„Întâi de toate a fost tată de familie. Este paternitatea rânduită de Dumnezeu la vremea potrivită prin căsătorie cu soția sa, o vrednică profesoară, care l-a însoțit până la ultima clipă a vieții sale și a purtat cu dăruire greutatea suferinței sale chiar istovitoare. Dragostea lor a lucrat în familie prin nașterea celor patru copii, un fiu și trei fiice. Și s-a adunat familia și s-a înmulțit răspunderea paternală prin cei patru asumați copii ai familiei și iată că această familie a reușit să-și ducă misiunea până la capăt și să-l îngrijească pe părintele lor. (...) A slujit la Altarul Catedralei Mitropolitane, a slujit la Altarul bisericilor din locurile pe unde a fost, și nu a fost duminică în care să nu slujească, pentru că simțea acel duh pe care ni l-a lăsat Dumnezeu în sufletul nostru și l-am cultivat în școala noastră de teologie și am încercat să-l oferim și urmașilor noștri. Iată că acum nu sunt prezenți credincioși mulți, pentru că părintele nu a avut parohie, ci sunt atât de mulți preoți și cu ei sunt mulți care ne-au transmis mesaje și se roagă acum și însoțesc sufletul părintelui profesor pe drumul veșniciei. Este împlinirea visului său, pentru că paternitatea spirituală a transformat-o în paternitate teologică, pastorală, misionară. Atâtea generații de studenți au trecut prin mâinile sale! A fost și conducător de instituții, cu multă responsabilitate”, a subliniat ierarhul.

„Dascălul nostru”

Un cuvânt din partea celor care au fost îndrumați în studiile doctorale de pr. Dumitru Abrudan a fost transmis de pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

„Iubirea de neam îl caracteriza pe părintele profesor Dumitru Abrudan, care ne-a adunat într-o educație ce provine dintr-un mediu al academiei familiei neaoșe românești din zona Bihorului. Și pentru această iubire trebuie să fim recunoscători și trebuie să-i mulțumim pentru că a încercat mereu să ne-o transmită și nouă. (...) În inima noastră, a fiilor doctorali, rămâne dascălul nostru, rămâne cel care ne-a învățat cum să-L găsim pe Hristos în Vechiul Testament, cum să-L simțim pe Duhul lui Dumnezeu suflând în Vechiul Testament, și când spun asta mă gândesc la episodul din Iezechiel 37, unde Duhul este izvorul Învierii”, a spus pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă.

În încheiere, vicarul-administrativ al Episcopiei Oradiei, pr. Radu Valer Rus, a citit mesajul Prea­sfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei.

„Înălțăm pioasă rugăciune de mijlocire a iertării Părintelui ceresc și așezării întru lumina veșnicelor lăcașuri a celui care a fost, este și va rămâne părinte al părinților, dascăl al dascălilor, iereu al iereilor, preacucernicul și alesul între preoții Bisericii lui Hristos-Domnul, pr. prof. univ. dr. Dumitru Abrudan. În același duh al gratitudinii și al intercesiunii adresăm cuvânt de mângâiere și de binecuvântare familiei întristate, fiilor duhovnicești și tuturor apropiaților magistralului părinte profesor Dumitru, cel a cărui viață a fost ocrotită și inspirată de Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, care a făcut din părintele Dumitru pentru noi toți un strașnic izvorâtor de cunoaștere, de bunătate și de iubire”, a transmis Prea­sfințitul Părinte Episcop Sofronie.

Sicriul cu trupul neînsuflețit al părintelui profesor Dumitru Abrudan a fost dus după slujba de înmormântare din Catedrala Mitropolitană din Sibiu în cimitirul municipal din Sibiu pentru a fi așezat în locul de veci.

Citește șiPărintele profesor Dumitru Abrudan a trecut în veșnicie