Parohia ca vector al economiei sociale

Un articol de: Gheorghe Cristian Popa - 19 Noiembrie 2012

Federaţia Filantropia a participat în 15 noiembrie la cea de-a doua ediţie a Conferinţei Naţionale a Economiei Sociale desfăşurate la Bucureşti, sub titlul „Spre o economie a solidarităţii“. Federaţia a fost reprezentată la acest eveniment de directorul executiv diac. Cosmin Grigorescu.

Acesta a susţinut o scurtă prezentare, cu titlul „Filantropie şi economie socială“, prin care a fost prezentat rolul parohiei în dezvoltarea economiei sociale, ca furnizor de servicii sociale private, informează federatia-filantropia.ro. 
La conferinţă au participat aproximativ 100 de experţi locali, naţionali şi europeni, reprezentanţi ai sectorului public şi reprezentanţi ai celor trei sectoare principale ale economiei sociale din România – ONG-uri, uniuni de credit şi cooperative.
În cadrul conferinţei au fost discutate principalele probleme cu care se confruntă acest sector, care s-a dovedit rezistent în această perioadă de criză şi care acoperă deja peste 100.000 de locuri de muncă. 
Discursul de deschidere a fost susţinut de Ionuţ Sibian, directorul executiv al Fundaţiei pentru Dezvoltarea Societăţii Civile. Printre invitaţii de seamă la eveniment s-a numărat şi ministrul muncii, familiei şi protecţiei sociale, Mariana Câmpeanu.
Tot cu această ocazie, a fost lansată şi ediţia 2012 a Atlasului Economiei Sociale, care include cele mai recente date statistice economice şi financiare ale sectorului şi cele mai recente tendinţe înregistrate în România. 
Evenimentul a fost organizat de FDSC, în cadrul proiectului „PROMETEUS - Promovarea economiei sociale în România prin cercetare, educaţie şi formare profesională la standarde europene“. 
De la înfiinţare şi până în prezent, Federaţia Filantropia a fost implicată în mod direct în dezvoltarea economiei sociale prin două proiecte: „Întreprinderi sociale pentru incluziune socială“ (proiect încheiat în 2011) şi SOCIAL - Strategia de Ocupare şi Calificare prin Învăţare şi Activităţi pentru Libertate (proiect aflat în derulare).