Pașii necesari pentru obținerea online a cazierului judiciar

Data: 03 Feb 2023

Începând de miercuri, cazierul judiciar se poate descărca online, prin intermediul platformelor ghiseul.ro şi hub.mai.ro. Până acum, circa două milioane de români ajungeau anual la poliţie pentru a obţine acest document. În primele 24 de ore de la operaţionalizarea platformei, 7.684 de români au cerut online documentul, din care 6.912 prin ghiseul.ro, iar 153 și-au validat conturile la secțiile de poliție.

Deocamdată, versiunea pilot a aplicaţiei operaționalizate de Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării și Ministerul Afacerilor Interne permite eliberarea online doar a cazierului judiciar pentru persoanele fizice care nu au cazier. Din iulie 2023, obținerea online a documentului va fi posibilă atât pentru persoanele fizice care au menţiuni în cazier, cât şi pentru persoanele juridice.

Potrivit Legii nr. 3/2023, cazierul judiciar se eliberează gratuit, iar cel în formă electronică are semnătură electronică calificată şi este asimilat înscrisurilor autentice.
„Practic, oferim celor aproape două milioane de români care merg anual la secţia de poliţie pentru a obţine acest document posibilitatea de a-l accesa cu câteva click-uri. Serviciul devine disponibil 24/24, 7 zile din 7, fără a mai fi condiţionat de programul de lucru cu publicul”, a declarat ministrul digitalizării, Sebastian Burduja, potrivit Agerpres.

Sunt două modalități prin care se poate obține acum cazierul online: direct prin portalul hub.mai.gov.ro sau prin accesarea ghiseul.ro, cele două platforme fiind interconectate.

În cazul în care cel care dorește cazierul are cont în www.ghiseul.ro, obținerea documentului este mai facilă, deoarece validarea identităţii se realizează prin intermediul unui card bancar înrolat 3D Secure, emis de o instituţie bancară din România. După verificarea identității, solicitantul va fi redirecţionat către hub.mai.gov.ro, pentru completarea online a cererii tip. Va primi apoi, prin email, un cod de verificare, va fi direcționat într-o nouă pagină unde va da click pe butonul „Solicită certificatul de cazier judiciar” și va primi, astfel, documentul.

Solicitanții care nu sunt înregistraţi în ghiseul.ro sau care nu au un card bancar emis de o bancă din Romania vor accesa direct platforma hub.mai.gov.ro. În acest caz, cetățeanul va completa un formular disponibil în site, iar, pentru validarea identității și a contului, va trebui să se prezinte fizic, o singură dată, la unitatea de poliţie care eliberează cazierul. În viitor, certificarea identităţii se va face și la ghișeele pentru eliberarea permiselor de conducere, a paşapoartelor sau a cărţilor de identitate. După validarea contului, solicitantul va accesa secţiunea „servicii”, va selecta motivul solicitării, va trimite cererea, iar sistemul va genera automat cazierul, semnat electronic. (C. Z.)