„Paştele în suflet de copil“ a debutat la Iaşi

Un articol de: Constantin Ciofu - 26 Martie 2018

La Grădiniţa cu Program Prelungit (PP) Numărul 4 din Iaşi a fost lansat joi, 22 martie 2018, proiectul „Paştele în suflet de copil". În cadrul activităţii, profesorii de la mai multe grădiniţe din Iaşi au fost iniţiaţi în arta încondeierii ouălor.

În deschiderea întâlnirii, părintele Emilian Timofte de la Parohia Valea Lungă - Holboca, Protopopiatul 2 Iaşi, judeţul Iaşi, a vorbit dascălilor despre semnificaţia sărbătorii Învierii Domnului.

Proiectul „Paştele în suflet de copil" este coordonat de către educatoarele Florica Morariu, Mihaela Timofte şi Petronela Pânzariu (Grădiniţa cu Program Prelungit Numărul 4), fiind derulat în parteneriat cu Universitatea de Arte „George Enescu" din Iaşi şi cu mai multe grădiniţe din Iaşi (Grădiniţa cu Program Prelungit Numărul 29, Grădiniţa cu PP Numărul 25, Grădiniţa „Sfântul Sava", Grădiniţa cu PP Numărul 22 şi Grădiniţa Lunca Cetăţuii).

„Proiectul are ca scop dezvoltarea capacităţilor de cunoaştere şi înţelegere a unor elemente de educaţie religioasă, iar obiectivul este cunoaşterea importanţei sărbătorilor pascale, precum şi a unor obiceiuri specifice acestor sărbători. În cadrul acestei etape, profesorii educatori au învăţat tehnica încondeierii ouălor", a menţionat profesoara Vasilica Damaschin, directoarea Grădiniţei Numărul 4 din Iaşi.

Cursul de încondeiere a ouălor a fost ţinut de către meşterul popular Geanina Ursu, cadru didactic la Şcoala „Ion Creangă" din Iaşi: „În cadrul întâlnirii, am vorbit despre simboluri şi despre vechimea obiceiului încondeierii ouălor. Printre motivele folosite şi găsite pe ouăle noastre se regăsesc steaua şi crucea. Specificitatea ouălor pictate în ţara noastră este că nu reprezentăm obiecte întregi, ci doar elementele reprezentative pentru fiecare obiect în parte".

Lector universitar doctor Adrian Stoleriu de la Facultatea de Arte Vizuale şi Design a Universităţii de Arte „George Enescu" din Iaşi şi-a exprimat bucuria pentru că a fost invitat la activitatea „Paştele în suflet de copil": „A fost o activitate interesantă dedicată educatorilor, inspirată din tradiţiile populare româneşti, ce sunt încărcate de o sevă creştină. Am avut surpriza să întâlnesc oameni deosebiţi, dornici să înveţe lucruri noi. Îi felicit pe educatorii implicaţi şi le urez mult succes!".