Patriarhul Ecumenic, omagiat la München

Data: 18 Mai 2014

Vineri, 16 mai 2014, Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic, a primit titlul de Doctor Honoris Causa din partea Universităţii „Ludwig-Maximilians“ din München, în cadrul vizitei oficiale din Germania, la propunerea Facultăţii de Teologie Catolică din cadrul acestei universităţi.

Laudatio a fost rostit de către decanul Facultăţii Catolice, prof. dr. Franz Xaver Bischof. În cuvântul său, prof. Bischof a amintit câteva date importante din biografia Patriarhului Ecumenic, subliniind contribuţia avută la intensificarea relaţiilor ecumenice şi interreligioase, dar şi eforturile pentru protejarea naturii înconjurătoare.

Cursul festiv, intitulat „Autoritate, colegialitate, sinodalitate“, a fost ţinut de către episcopul catolic de Magdeburg, dr. Gerhard Feige. În cuvântarea ţinută în cadrul acestui moment festiv, Patriarhul Ecumenic a mulţumit pentru onoarea făcută Scaunului patriarhal de Constantinopol şi umilei sale persoane, prin acordarea acestui titlu. Sanctitatea Sa s-a referit la materialismul practic, la diferitele forme ale ateismului şi absolutismului, izvorâte din filosofia iluminismului şi din Revoluţia franceză, cărora le-au căzut victime milioane de oameni în ultimele două secole.

La acest moment festiv, Biserica Ortodoxă Română a fost reprezentată de către IPS Serafim, Mitropolitul ortodox român al Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, PS Sofian Braşoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei ortodoxe Române a Germaniei, Austriei şi Luxemburgului, pr. Mircea Basarab şi pr. Alexandru Nan. (Pr. Alexandru Nan)