Patriarhul Justinian pomenit la Mănăstirea Suieşti

Un articol de: Pr. Ioniță Apostolache - 29 Martie 2019

Patriarhul Justinian Marina a fost pomenit marți, 26 martie, în satul natal, Suiești, județul Vâlcea, la trecerea a 42 de ani de la mutarea sa la cele veșnice. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, în biserica cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” a Mănăstirii Suiești.

Numeroşi credincioşi, oameni de cultură vâlceni, reprezentanți ai autorităților locale, membre ale Ligii Femeilor Creștine din Arhiepiscopia Râmnicului au participat marţi, 26 martie, la comemorarea celui de-al treilea Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, la împlinirea a 42 de ani de la trecerea lui la cele veşnice. Slujba a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, care la final a evocat personalitatea vrednicului de pomenire Patriarh Justinian.

„Un slujitor providențial pentru Biserica noastră”

Înaltpreasfinţitul Părinte Varanufie a arătat că „vrednicul de pomenire Patriarh Justinian a fost un slujitor providențial pentru Biserica noastră, salvând Biserica Neamului de la distrugerea ei. După o viaţă de permanentă luptă împotriva comunismului ateu în care Biserica, pe care a cârmuit-o cu binecuvântarea lui Dumnezeu, nu numai că a supravieţuit, dar a şi înflorit, pătrunzând norii vremurilor şi vâltoarea lor, Patriarhul Justinian a trecut la cele veșnice la 26 martie 1977 și a ales să-şi doarmă somnul de veci în voievodala biserică a Mănăstirii Radu Vodă din Bucureşti”. În continuare, IPS Părinte Varsanufie a vorbit despre bogata lucrare misionar-culturală, duhovnicească și administrativă a Patriarhului Justinian, arătând totodată că „într-o perioadă în care toate instituţiile statului român trebuiau să se schimbe potrivit noii ideologii materialist atee, iar Biserica lui Hristos trebuia să dispară, Pronia lui Dumnezeu, prin vrednicul patriarh, a făcut ca numele Bisericii Ortodoxe Române să fie pomenit în toate Bisericile Ortodoxe surori, în întreaga Europă, în Asia şi în Africa.

Cârmuitor în vremuri tulburi, Preafericitul Părinte Justinian a avut dificila misiune de a conduce corabia Bisericii în valurile cele mai cumplite... Să-l pomenim și noi mereu în rugăciunile noastre așa cum ne-a învățat el însuși. Să-l pomenim aici, în satul unde s-a născut și s-a format duhovnicește, să-l pomenim în bisericuța de lemn, sub care și-a înmormântat bunii săi părinți și pe care a ctitorit-o pentru consătenii săi, să-l pomenim în mănăstirea pe care am construit-o spre veșnica lui pomenire în satul natal, să-l pomenim în fiecare Sfânt Altar al Neamului acestuia, pentru că Patriarhul Justinian Marina este Părintele nostru al tuturor.

Veșnică să-i fie odihna în ceata drepților, acum și pururi și în vecii vecilor! Amin!”

Vrednicul de pomenire Patriarh Justinian Marina, cel de-al treilea întâistătător al Bisericii Ortodoxe Române, s-a născut în data de 22 februarie 1901, în localitatea Suiești, județul Vâlcea. A rămas în conștiința poporului ortodox român prin restaurarea și consolidarea mănăstirilor și bisericilor care au fost încercate în perioada celui de-al Doilea Război Mondial; prin reorganizarea învăță­mântului teologic ortodox; prin crearea unor așeză­minte de asistență socială pentru preoți și călugări și, nu în ultimul rând, printr-o frumoasă operă duhovnicească.