Patru decenii de slujire ortodoxă românească la Lausanne

Un articol de: Diac. Vasile Robert Nechifor - 04 Noiembrie 2021

Comunitatea ortodoxă română din oraşul elveţian Lausanne a îmbrăcat duminică haine de sărbătoare cu ocazia împlinirii a 40 de ani de slujire ortodoxă românească în acest oraș şi în cantonul Vaud şi a 25 de ani de la sfinţirea capelei parohiei. În mijlocul cre­dincioșilor a poposit Înalt­prea­sfinţitul Părinte Iosif, Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale şi Meridionale, care a săvârşit Sfânta Liturghie, în cadrul căreia a hirotonit un diacon pe seama parohiei-gazdă.

La evenimentele ocazionate de cele două aniversări ale comunităţii româneşti din Lausanne au participat ambasadorul român în Elveţia, Bogdan Mazuru, împreună cu soţia; diplomatul român Mircea Geoană, precum şi numeroşi credincioşi români din comunitate şi din alte parohii româneşti. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Iosif, înconjurat de un sobor de clerici în incinta Templului Montriond din centrul orașului Lausanne, la subsolul căruia funcţionează capela ortodoxă română, ne-a transmis părintele Adrian Diaconu, protoiereu de Elveţia şi parohul comunităţii româneşti din Lausanne.

În cuvântul de învăţătură rostit cu acest prilej, ierarhul român a tâlcuit Pilda bogatului nemilostiv şi a săracului Lazăr, subliniind importanţa milosteniei şi a răbdării, ca virtuţi esenţiale ale creştinului în năzuinţa sa pentru mântuire. Totodată, Înaltpreasfinţia Sa a apreciat şi jertfelnicia credincioşilor români din Lausanne, care au amenajat capela după rânduiala tradiţională ortodoxă, implicându-se activ şi în toate activităţile parohiei.

La momentul îndătinat din cadrul Sfintei Liturghii, Înaltprea­sfinţitul Părinte Mitropolit Iosif l-a hirotonit întru diacon pe teologul Mihai-Lică Pura, pentru parohiile din Geneva și Lausanne.

La final, părintele paroh Adrian Diaconu a mulțumit Înaltpreasfinţiei Sale pentru grija și dragostea părintească pe care le manifestă constant față de această parohie, dar şi pentru bucuria duhovnicească a prezenţei şi săvârșirii Sfintei Liturghii, în cadrul căreia comunitatea românească din oraşul elveţian s-a îmbogăţit cu un nou slujitor al Sfântului Altar. Mitropolitul român i-a felicitat, la rândul său, pe noul hirotonit, pe preotul paroh și pe enoriași pentru activitatea des­fășurată în cadrul acestei frumoase comunități.

Prima slujire românească în Lausanne a avut loc la data de 10 mai 1981, parohia ortodoxă română de aici înfiinţându-se în 1993, cu binecuvântarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Prin bunăvoinţa comunităţii reformate „Saint Jean”, parohia românească din Lausanne a obținut cripta Templului Montriond, pe care a amenajat-o în cursul anului 1994 conform tradiției ortodoxe românești, sfântul lăcaş fiind împodobit cu pictură în stil bizantin şi mobilier liturgic tradiţional.

Târnosirea capelei româneşti aşezate sub ocrotirea Tuturor Sfinţilor Români a fost săvârşită la 16 iunie 1996 de Înaltpreasfinţitul Părinte Serafim, Mitropolitul ortodox român al Germa­niei, Europei Centrale şi de Nord, împreună cu Înalt­preasfinţitul Părinte Damaskinos, Mitropolit al Patriarhiei Ecumenice în Elveţia.