Patru pietoni din zece traversează cu ochii în telefon

Un articol de: Cristina Zamfirescu - 15 Ianuarie 2020

Patru pietoni din zece sunt atenţi mai mult la telefon atunci când traversează strada, potrivit rezultatelor unui sondaj realizat în decursul lunii decembrie de o companie de asigurări şi de Asociaţia Pentru Promovarea Asigurărilor (APPA).

Întrebaţi cât de des se întâmplă să nu li se acorde prioritate pe trecere ca şi pietoni, 12% dintre cei peste 10.000 de respondenţi ai sondajului au declarat că păţesc acest lucru în fiecare zi, 28% dintre ei, foarte des - adică în fiecare săptămână, 30% - des, cel puţin o dată pe lună, în timp ce 22% păţesc acest lucru rar - o dată sau de două ori pe an.

Doar 8% dintre pietoni au declarat că li se acordă de fiecare dată prioritate la trecerea de pietoni.

De asemenea, 86% dintre pietoni au declarat că iarna îşi iau măsuri speciale de precauţie atunci când traversează, faţă de alte perioade ale anului, 89% dintre ei aşteaptă ca maşinile aflate în apropiere să se oprească complet îna­inte de a traversa pe la o trecere de pietoni nesemaforizată, iar 86% declară că stabilesc contact vizual cu şoferii înainte de a traversa strada pe la o trecere de pietoni nesemaforizată.

Pe de altă parte, 8 din 10 conducători auto au afirmat că au făcut manevre bruşte ca să evite un accident cu pietoni care traversau neregulamentar. 

Sondajul s-a desfăşurat online, prin intermediul portalului treazlavolan.ro, în perioada 13-31 decembrie 2019. La acesta au răspuns 10.233 de respondenţi, dintre care 9.803 şoferi (96%).