Pe scurt

Un articol de: Oana Nistor - 22 Iulie 2007

Subvenţia pentru animale, adaptată la legislaţia europeană

Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale a venit cu o propunere prin care crescătorii de animale vor primi subvenţii indiferent de nivelul producţiei realizate. Această nouă reglementare survine ca urmare a adaptării legislaţiei româneşti la principiile Politicii Agricole Comune (PAC) şi susţine necesitatea acordării sumelor indiferent de producţia animalelor din ferma ţăranului. De asemenea, noua reglementare va cuprinde prevederi pentru acordarea unei subvenţii necorelate cu producţia pentru fermele care au peste trei bovine de 3-6 luni şi pentru cele care deţin mai mult de 25 de caprine şi/sau 50 de ovine. Crescătorii de animale vor putea beneficia de aceste sume începând cu 16 august, pentru bovine, şi 15 septembrie, pentru ovine. Ţăranii vor primi făină de la UE Persoanele nevoiaşe vor primi ajutoare din partea Uniunii Europene. Pensionarii din agricultură, familiile cu un venit minim garantat sau persoanele asistate vor primi zahăr şi făină din stocurile de intervenţie comunitară. Produsele vor reprezenta echivalentul a 17 milioane de euro, asiguraţi de Fondul European de Garantare Agricolă şi vor fi distribuite după data de 1 august. Persoanele care vor beneficia de acest ajutor vor fi identificate în urma protocolului încheiat între Ministerul Agriculturii si Ministerul Muncii, iar depozitarea şi distribuirea alimentelor vor fi asigurate de o organizaţie neguvernamentală, aleasă în urma unor licitaţii. După ce i-au învăţat pe români să se apere de caniculă, experţii francezi vor veni în România şi vor acorda consultanţă în privinţa plăţilor directe, a mecanismelor de piaţă, a acordării ajutoarelor pentru persoanele nevoiaşe şi în problema stocurilor alimentare. Vinul ecologic, prea scump pentru români Vinul ecologic nu este căutat pe piaţa românească, deoarece preţul său poate ajunge şi cu până la 50% mai mare decât vinul produs în condiţii neecologice. Vinul ecologic nu este tratat cu produse chimice, ecosistemul fiind şi el, totodată, protejat, ca şi solul, a căror calităţi rămân intacte. Aceste eforturi fac însă ca preţul acestui tip de băutură să fie mult mai mare decât pentru un litru de vin obişnuit. Anul trecut vânzările pe vinuri ecologice au atins cifra de 12.000 de euro, cifră considerată de specialişti ca fiind foarte slabă. Pentru cei care nu sunt motivaţi să consume vin ecologic, specialiştii spun că este un vin în care calitatea solului influenţează decisiv atât paleta aromatică, cât şi calitatea gustativă, vinurile fiind diferite astfel de la an la an şi de la anotimp la anotimp. Vinurile ecologice din România provin din importuri. „Preţurile vinurilor ecologice din portofoliul DDV variază între 50 de lei şi 90 de lei pentru vinurile producătorului alsacian Clement Klur. Vinurile sud-africane sunt mai scumpe“, a declarat Dragos Mândreci, directorul de marketing al diviziei de vinuri din RTC.