„Pe urmele eroilor noştri”

Un articol de: Alexandra Iliescu - 26 August 2017

Luna august este dedicată în acest an activităţilor comemorative - 100 de ani de la împlinirea cuvintelor „Pe aici nu se trece! - Oituz, Mărăşti, Mărăşeşti”. Ac­ţiunile militare din timpul Pri­mului Război Mondial sunt marcate de către autorităţile centrale, asociaţiile de profil şi or­ga­nizaţiile nonguvernamentale printr-o serie de manifestări mi­litare, culturale şi religioase.

Grupul tinerilor din localitatea Dranovăţu - Găneasa, coor­donat de către Gabriel Frăsi­neanu, a primit, din partea auto­rităţilor locale, o excursie de o zi, ca re­compensă pentru pro­iectele culturale iniţiate şi derulate. Pentru a beneficia cât mai mulţi copii şi tineri de premiul oferit, grupul a fost ajutat şi susţinut şi de câţiva părinţi. Activitatea s-a derulat sub egida „Anului co­memorativ 1917-2017”.

Astfel, tinerii s-au rugat la Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Craiova pentru toţi eroii neamului, căzuţi pe câmpurile de luptă sau trecuţi la Domnul în lagăre şi închisori. Următoarea oprire a fost la bise­rica din satul Cursaru, judeţul Gorj, monument unic prin crucile de jurământ pe care le constru­iesc şi astăzi localnicii pentru sufletul celor repausaţi. În satul Măceşu de lângă Târgu Căr­buneşti există un muzeu al acestor cruci cu simbolistică unică în ţara noas­tră. Unele cruci sunt mai vechi de 130 ani şi se pun pe marginea drumului, la fântâni, la răscruci şi chiar în pomi. Tot aceste cruci au fost subiect de cercetare pentru specialiştii de la Muzeul Naţional al Ţăranului Român.
„Nu puteam merge la Târgu Jiu fără să vizităm ansamblul operelor brâncuşiene - Coloana Infinitului, Masa Tăcerii şi Poarta Sărutului - şi să discutăm despre importanţa şi simbolurile lor, dar să şi atragem atenţia asu­pra faptului că mulţi turişti fac acte de vandalism în excursie şi distrug unele monumente”, a spus Adriana Mihalache, cadru didactic implicat în proiectele grupului.

Excursia a avut ca punct central vizitarea Casei memoriale şi oprirea la Mausoleul Eroinei Eca­terina Teodoroiu, născută în localitatea Vădeni din judeţul Gorj.