Pelerinaj ASCOR Iaşi în Bucovina şi Neamţ
Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi Români (ASCOR) - filiala Iaşi a organizat, în perioada 11-13 martie 2016, un pelerinaj la mănăstirile din Bucovina şi Neamţ, pentru a redescoperi frumuseţea şi înţelesurile adânci lăsate de Dumnezeu în aceste locuri de înaltă vieţuire.
Iubirea lui Dumnezeu faţă de noi a făcut ca aproximativ 50 de studenţi, în mijlocul vieţii cotidiene, să dea curs chemării tainice a lui Dumnezeu pentru a înţelege, acum la începutul Postului Mare, că întreaga noastră viaţă este o călătorie. De asemenea, ne-am încredinţat că avem posibilitatea să-L cunoaştem pe El şi lucrarea Lui minunată încă din această viaţă pământească. Încă din prima zi am început să ne dezlipim de grijile care adeseori ne copleşesc, să ne schimbăm pentru puţin timp priorităţile şi să lăsăm gândurile bune, gândurile de la Dumnezeu, să ne lumineze mintea. După ce am vizitat frumoasele mănăstiri ale Bucovinei, am înnoptat la Mănăstirea Putna, care a fost numită „Ierusalimul neamului românesc“ de către marele poet naţional Mihai Eminescu.
În cea de-a doua zi am vizitat mănăstirile din Neamţ, care, asemenea celor din Bucovina, sunt „imprimate“ de prezenţa tainică a lui Dumnezeu, Cel care le-a înzestrat cu atâta frumuseţe. La prima vedere, aceste mănăstiri sunt impresionante datorită unor elemente exterioare precum istoria, pictura, arhitectura, manuscrisele. Toate acestea însă vorbesc despre o conlucrare a lucrurilor văzute cu cele nevăzute, adică despre legătura oamenilor din această viaţă trecătoare cu sfinţii din Împărăţia veşnică a lui Dumnezeu, despre conlucrarea cu harul divin şi despre iubirea nemărginită a lui Dumnezeu faţă de noi. În cea de-a treia zi am pornit spre Mănăstirea Sihla, am participat la Sfânta Liturghie, iar apoi am vizitat Peştera Sfintei Teodora, unde ne-am rugat Cuvioasei să ne ajute şi pe noi să mergem pe cărarea ce duce la Împărăţie. Aici ne-am bucurat de fiecare rugăciune, strop de ploaie şi fulg de nea cu care am fost binecuvântaţi. După ce am vizitat Mănăstirea Agapia, ne-am îndreptat spre Iaşi, mulţumind lui Dumnezeu pentru această frumoasă experienţă alături de alţi studenţi de la diferite facultăţi şi din diferite zone ale ţării.
Astfel de pelerinaje sunt pentru noi ca o „pregustare“ a vieţii din Împărăţia lui Dumnezeu, iar înveşnicirea anumitor momente ne ajută să privim mai des către Cer şi să nu pierdem din vedere ţelul final al pelerinajului întregii noastre vieţi.