Pelerinaj cu cinstitul cap al Sfântului Gheorghe de la Cernica în Arhiepiscopia Sibiului

Un articol de: Diac. Andrei Butu - 07 Octombrie 2024

Arhiepiscopia Sibiului organizează în perioada 12‑21 octombrie 2024 un pelerinaj închinat sărbătorii Sfinților Mărturisitori Ardeleni (21 octombrie), prin care marchează 275 de ani de la momentul în care Cuviosul Gheorghe a plecat ca tânăr din localitatea natală pentru a‑și afierosi viața lui Dumnezeu. În cadrul pelerinajului va fi adusă racla în care se păstrează cinstitul cap al Sfântului Cuvios Gheorghe de la Cernica și Căldărușani, de la mănăstirea ilfoveană Cernica, Arhiepiscopia Bucureștilor, potrivit unui comunicat transmis de Biroul de presă al Arhiepiscopiei Sibiului.

În zilele de 12 și 13 octombrie, racla va fi așezată în Catedrala „Sfânta Treime” din Sibiu; în zilele de 13‑15 octombrie, va fi adusă la biserica din Gura Râului din județul Sibiu, unde va fi săvârșită Taina Sfântului Maslu, iar a doua zi Sfânta Liturghie. În ziua de 14 octombrie, după evenimentele dedicate hramului bisericii mici a parohiei va fi oficiată Taina Sfântului Maslu. În perioada 15‑17 octombrie, moaștele vor fi așezate spre închinare la Biserica „Sfânta Vestire” din Jina, urmând să fie săvârșită Taina Sfântului Maslu, iar a doua zi Sfânta Liturghie în Biserica „Sfinții Arhangheli Mihai și Gavriil”. Itinerarul duhovnicesc va continua în perioada 17‑19 octombrie la biserica din Sibiel. În ultima zi, 21 octombrie, sfintele moaște vor ajunge la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” (Brata) din Săliște.

Evenimentele liturgice și culturale sunt organizate prin efortul Protopopiatului Săliște, în colaborare cu Mănăstirea Cernica, și marchează revenirea în Săliștea natală a Sfântului Cuvios Gheroghe de la Cernica și Căldărușani după 275 de ani, potrivit sursei citate.