Pelerinaj cu moaștele Sfântului Ciprian de la Biserica Zlătari la Râmnicu Vâlcea

Un articol de: Ziarul Lumina - 28 Aprilie 2017

Credincioșii din Râmnicu Vâlcea se pot închina zilele acestea moaștelor Sfântului Ciprian, Episcopul Antiohiei, ce se află la Bi­serica Zlătari din București, racla cu sfintele relicve fiind adusă de o delegație din București condusă de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar pa­triarhal, și din care face parte și părintele consilier patriarhal Nicolae Dascălu, parohul Bisericii Zlătari.

Sfintele moaște ajung în Râmnicu Vâlcea sâmbătă, la ora 16:00, și vor fi întâmpinate de Înaltprea­sfințitul Părinte Varsanufie, Arhi­episcopul Râmnicului, în fața Teatrului „Anton Pann” din Râmnicu Vâlcea.

Dreptslăvitorii creștini ai arhi­episcopiei au o evlavie deosebită la moaștele Sfântului Sfințit Mu­cenic Ciprian, acesta fiind cinstit ca izbăvitor de vrăji, blesteme și de toată lucrarea diavolească, după ce el însuși a trăit momentul convertirii sale din închinător la idoli și mare vrăjitor în mărturi­sitor al dreptei credințe, ierarh și martir al Bisericii. În continuare, după întâmpinarea delegației va avea loc procesiunea „Calea Sfin­ților” pe următorul traseu: Parcul Teatrului Municipal - Bulevardul Tudor Vladimirescu - Biserica „Buna Vestire” - Bulevardul Calea lui Traian - Biserica „Toți Sfinții” - Strada Arhiepiscopiei - Catedrala Arhiepiscopală. De la ora 17:30, în Catedrala Arhiepisco­pală va fi săvârșită slujba de Pri­veghere la sărbătoarea hramului. Duminică, 30 aprilie, începând cu ora 9:00, va fi săvârșită Sfânta Li­turghie de către un sobor de arhierei, înconjuraţi de preoți și diaconi. Această sărbătoare a hramului Catedralei Arhiepiscopale din Râmnicu Vâlcea, închinată Sfân­tului Ierarh Calinic, rememo­rează evenimentul duhovnicesc și istoric petrecut în perioada 28 aprilie - 5 mai 2012, când moaștele Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica au poposit în mai multe locuri din Mitropolia Olteniei.

Aducerea moaștelor este prile­juită de sărbătoarea Aducerea moaștelor Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica, Ocrotitorul Arhie­piscopiei Râmnicului, în Oltenia, unul dintre hramurile Catedralei Arhiepiscopale din Râmnicu Vâlcea, prăznuită în duminica a 3-a după Paști. Astăzi, 28 aprilie, protopsaltul Bogdan Marin va sus­ține în Catedrala Arhiepiscopală din Râmnicu Vâlcea, începând cu ora 17:00, concertul de cântări bizantine „Astăzi toate s-au um­plut de lumină!”.