Pelerinaj de suflet la Mănăstirea Nera

Un articol de: Pr. Ioniță Apostolache - 26 Iulie 2019

Grupul de tineri „Sfântul Andrei” de la Parohia Brânduşa din Craiova a mers săptămâna aceasta în pelerinaj la Mănăstirea Nera, în județul Caraș-Severin. Au fost vizitate cu acest prilej locurile pitorești din rezervația naturală de la Cheile Nerei, unde se păstrează vestigii arheologice de pe vremea stăpânirii romane în Dacia.

Ca în fiecare vacanţă de vară, „Tinerii Sfântului Andrei” de la Parohia Brânduşa din Craiova, coordonaţi de pr. Gabriel Sorescu, s-au bucurat de un pelerinaj de suflet, organizat la Mănăstirea Nera. Darul a venit din partea parohiei, din dorinţa de a răsplăti efortul membrilor Grupului „Sfântul Andrei” pentru încă un an de frumoase şi rodnice activităţi. Fiecare participant s-a bucurat de frumuseţea şi istoria locurilor de pe Nera, având posibilitatea să viziteze rezervaţia naturală cu vechile vestigii dacice, păstrate aici mărturie peste veacuri.

„După cum am statornicit şi am rânduit ca tradiţie în parohia noastră, în fiecare an, în vacanţa de vară, tinerii grupului nostru sunt răsplătiţi cu un pelerinaj într-una din zonele pitoreşti ale ţării. De data aceasta am ales să vizităm Mănăstirea Nera şi împrejurimile din rezervaţia naturală care o înconjoară. A fost o experienţă folositoare, ţinând cont de faptul că am reuşit să vedem multe lucruri interesante, am reuşit de asemenea să ne reculegem câteva ceasuri în rugăciune şi am reuşit să punem la punct ale noi planuri de lucru pentru perioada următoare. În acest sens, menţionăm că tinerii noştri se vor implica activ în pregătirile pentru ITO 2019, programată pentru perioada 5-8 septembrie, la Craiova. Dăm slavă Maicii Domnului pentru toate şi rugăm pe Bunul Dumnezeu să ţină tinerii noştri în sănătate şi dragoste de Biserică”, a spus pr. Gabriel Sorescu, coordonatorul Grupului parohial „Sfântul Andrei” de la Biserica Brânduşa.

Biserica „Sfântul Nicolae”-Brânduşa a fost ridicată în anul 1793, pe locul unei biserici mai vechi din lemn. Este construită din zid de cărămidă subţire, în formă de corabie (navă), spre est în semicerc, iar spre vest cu pridvor deschis susţinut de patru stâlpi rotunzi de cărămidă. Nu are turle, fiind singura biserică din Craiova construită în acest stil. Situată pe strada Brânduşa, biserica este cunoscută îndeosebi sub denumirea de „Brânduşa”, după numele unuia dintre cele mai vechi cartiere ale Craiovei. În urma unor lucrări de renovare şi consolidare, sfântul locaş a fost resfinţit pentru prima dată în anul 1855 de către Sfântul Ierarh Calinic, pe atunci Episcop al Râmnicului-Noul Severin. De-a lungul anilor, biserica a suferit mai multe reparaţii, ultima având loc în timpul vrednicului de pomenire Mitropolit Nestor Vornicescu al Olteniei, care a resfinţit-o la 3 iulie 1991, când biserica a primit ca dar şi hramul „Toţi Sfinţii”. Ultimii doi clerici care au ostenit la Altarul Bisericii Brânduşa au fost preotul Vasile Cârstea, din 26 octombrie 1974 până la 1 septembrie 2003, şi actualul preot paroh, Gabriel Sorescu, instalat la data de 1 octombrie 2003.