Pelerinaj la mănăstiri maramureşene, al credincioşilor din Bechieşu, Cluj
Un grup de 50 de credincioşi din Parohia Berchieşu, Protopopiatul Turda, judeţul Cluj, împreună cu parohul Vasile-Florin Negru, au participat la al doilea pelerinaj din acest an, de această dată la mănăstirile din judeţul Maramureş.
Pelerinii au vizitat prima dată Catedrala Ortodoxă „Sfânta Treime” din municipiul Baia-Mare, apoi mănăstirile Rohia şi Rohiţa.
„Pentru noi creştinii ortodocşi, pelerinajul este un răspuns al omului la chemarea lui Dumnezeu şi un bun prilej de a-şi pune în rânduială gândurile şi viaţa. Astfel, primul popas duhovnicesc a fost la Catedrala Ortodoxă «Sfânta Treime» din municipiul Baia-Mare, unde au fost întâmpinaţi cu bucurie de pr. Alin Groşan şi pr. Valeriu Vana, care ne-au relatat despre istoricul noii Catedrale Ortodoxe aflate în construcţie şi în stadiu de pictură executată de pictorul Alexandru Săsărman din Cluj-Napoca, cel care a avut ca lucrare biserica parohială nouă din localitatea noastră, Berchieşu”, a spus parohul Vasile-Florin Negru.
Pelerinii au vizitat demisolul, muzeul Catedralei şi partea interioară încăpătoare pentru credincioşi.
Apoi, pelerinii s-au îndreptat spre Mănăstirea „Sfânta Ana” de la Rohia, unde este înmormântat vrednicul de pomenire Înaltpreasfinţitul Justinian Chira.
„Cu multă evlavie ne-am închinat la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului aflată în biserica de la subsol, am vizitat biserica nouă a mănăstirii. Aceste ziduri ale acestei mănăstiri sunt păstrătoarele unui tezaur nepreţuit de viaţă religioasă, de rugăciune care veacuri la rând s-a înălţat la cer în această vatră de credinţă străbună care este ţinutul maramureşean. Apoi, am urcat la biblioteca mănăstirii, care cuprinde aproximativ 45.000 volume, la chilia părintelui Nicolae Steinhardt, un evreu convertit la ortodoxie, apoi ne-am îndreptat paşii spre biserica de lemn unde se află muzeul mănăstirii”, a mai spus pr. Vasile-Florin Negru.
La întoarcere, ultima oprire a fost la Mănăstirea „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” de la Rohiţa, unde pelerinii au fost întâmpinaţi de pr. Vasile Filip, stareţul mănăstirii.
„Pentru un creştin ortodox pelerinajele sunt un prilej de bucurie duhovnicească, de întărire în credinţă şi de îmbogăţire spiritual-duhovnicească, dar şi culturală”, a mai precizat pr. Vasile-Florin Negru.