Pelerinaj şi eveniment caritabil la Târgu Neamţ

Data: 10 Aprilie 2017

Sâmbătă, în ajunul praznicului împărătesc al Intrării Domnului în cetatea Ierusalimului, în oraşul de la poalele Cetăţii Neamţ s-a desfăşurat pelerinajul tradiţional de Florii.

Anul acesta punctul de plecare a fost biserica cu hramul „Sfântul Nicolae“ din cartierul Ţuţuieni, unde slujeşte ca paroh pr. Stelică Cramba. La ora 15.00 a început slujba Vecerniei, apoi s-au sfinţit ramurile de salcie, florile şi s-a pornit în sunet de toacă spre catedrala oraşului.

În procesiunea au mers credincioşii şi preoţii din oraş, dar şi din alte localităţi de pe raza Protoieriei Târgu Neamţ. Alături de ei au fost şi elevii Seminarului „Veniamin Costachi“, care au înfrumuseţat traseul cu cântări religioase specifice sărbătorii.

S-au oprit în faţa capelei „Sfântul Dumitru“ din incinta spitalului, în dreptul Bisericii „Sfântul Ilie“ şi pe esplanada Catedralei „Adormirea Maicii Domnului“. La toate aceste opriri s-au rostit ectenii speciale, dar şi câte un fragment din acatistul Floriilor.

Icoana purtată în procesiune a fost dusă în catedrala oraşului. În Biserica „Adormirea Maicii Domnului“ s-a oficiat slujba Litiei, iar pr. protoiereu Nicolae Axintioi a ţinut un cuvânt de învăţătură în care a scos în evidenţă cum putem să-L primim pe Hristos în sufletele noastre precum L-au primit odinioară locuitorii cetăţii Ierusalimului. 

După cuvântul părintelui protopop, a vorbit pr. Ioan Mihoc, directorul Seminarului Teologic „Veniamin Costachi“, care a mulţumit în numele credincioşilor parohiei pe care o păstoreşte, spunând, totodată, că este un moment unic la care putem participa în timpul anului bisericesc, iar prezenţa noastră arată că nu doar Hristos vrea să vină la noi, ci şi noi la Iisus - Izvorul Vindecărilor.

Ieri după-amiază, de sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim, la iniţiativa prof. Ionela Brădişteanu, în colaborare cu Primăria Târgu Neamţ, Asociaţia „Ansamblul Ozana“ şi Casa Culturii „Ion Creangă“, s-a desfăşurat spectacolul caritabil „Lumină în suflet de copil“. Intrarea s-a făcut pe bază bilet contra cost, banii adunaţi urmând a ajunge la 5 familii defavorizate, cu copii mici, din Târgu Neamţ. Timp de 2 ore pe scenă au evoluat: Grupul „Nemesis“, coordonat de profesorul Cristi Gârbea, Grupul „Prichindeii“ şi Grupul „Flori Nemţene“, coordonate de prof. Ionela Brădişteanu, Grupul „Muguri Noi“ şi „Româncuţele“, coordonate de prof. Nadia Sângeap, Ansamblul folcloric „Ţinutul Zimbrului“, coordonat de prof. Eduard Brânzei, iar  invitat special a fost îndrăgitul interpret de muzică populară Grigore Gherman din Bucovina.

În buna desfăşurare a pelerinajului s-a implicat: Primăria, Poliţia, Jandarmeria Târgu Neamţ, în colaborare cu Protoieria Târgu Neamţ şi parohiile arondate. (Pr. Constantin Cristian Andron, pr. Vasile Cristian Marian)