Pelerinaje la două mănăstiri bănățene închinate Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul

Un articol de: Diac. Vasile Robert Nechifor - 21 Iulie 2023

Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul, care s-a remarcat între drepții Vechiului Testament printr-o viață ascetică deosebită, este ocrotitorul spiritual al multor vetre monahale din țara noastră, între care și mănăstirile Românești și Dobrești din județul Timiș. Cele două așezăminte călugărești și-au sărbătorit ocrotitorul spiritual cu fast liturgic, primind la sărbătoarea hramului și vizita multor pelerini.

Mănăstirile bănățene Româ­nești și Dobrești, cea dintâi ctitorie a primului Patriarh al României, Miron Cristea, iar cea din urmă a Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, au fost, în ziua de pomenire a Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, poli ai spiritualității timișene, către care și-au îndreptat pașii sute de pelerini din întreg Banatul, pentru a participa la sărbătorirea hramului celor două vetre monahale.

În mijlocul pelerinilor Mănăstirii Românești a fost prezent Înaltprea­sfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, care a săvârșit Sfânta Liturghie la Altarul de vară al obștii, la finalul căreia a rostit un cuvânt de învăță­tură în care a evocat viața și faptele minunate ale Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, se arată pe site-ul mitropolia-banatului.ro.

La final, cu binecuvântarea Înaltpreasfinției Sale, obștea mănăstirii a oferit pelerinilor aproximativ 1000 de pachete cu alimente.

Mănăstirea Dobrești și-a sărbătorit, la rândul ei, ocrotitorul spiritual, în mijlocul comunității monahale poposind Preasfințitul Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ti­mișoarei, care a săvârșit Sfân­ta Liturghie, înconjurat de un ­sobor de clerici, precum și o slujbă de pomenire pentru părinții ­Prea­fericitului Părinte Patriarh ­Daniel, Alexie și Stela. 

În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, Preasfinția Sa a amintit credincioșilor despre viața și virtuțile Sfântului Proroc Ilie, unul dintre cei mai cunoscuți și cinstiți proroci ai Vechiului Testament, îndemnându-i să urmeze exemplul său de credință și curaj. La final a avut loc o procesiune în jurul mănăstirii, pelerinii prezenți primind la plecare pachete cu mâncare.

Printre numeroșii pelerini care au participat la bucuria celor două vetre monahale s-a numărat și un grup de credincioși din parohia timișoreană Iosefin. După ce au participat la Sfânta Liturghie oficiată de Preasfințitul Părinte Paisie Lugojeanul la Mănăstirea Dobrești, aceștia și-au îndreptat pașii către mănăstirile Românești și Luncani, unde s-au bucurat de liniște sufletească, împărtă­șin­du-se de măreția creației lui ­Dumnezeu în acest ca­dru natural pitoresc.