Pelerinajele ASCOR Iaşi - oaze de odihnă şi de regăsire sufletească
În perioada 16-18 martie 2018, ASCOR Iaşi a organizat un pelerinaj în Muntenia, menit să îmbine istoria şi sfinţenia păstrate de sfinţii închisorilor în celulele fostelor închisori comuniste cu pacea şi frumuseţea renumitelor mănăstiri şi biserici din zona Bucureştiului. Alături de dorinţa de pătrundere şi de înţelegere a tainei lăsate de Dumnezeu în aceste locuri binecuvântate, tinerii pelerini au plecat la drum cu interesul de a cunoaşte anumite repere istorice şi culturale, dar şi cu dorinţa de a descoperi şi închega noi relaţii de prietenie cu ceilalţi pelerini.
După Sfânta Liturghie ce a fost oficiată la Biserica „Sfântul Gheorghe" - vechea Catedrală Mitropolitană, tinerii pelerini au plecat spre locurile marcate de domnia Sfântului Voievod Ştefan cel Mare. Statuia impunătoare a acestuia de la Podul Înalt, locul bătăliei de la Vaslui din 10 ianuarie 1475, le-a inspirat curaj pentru parcursul pelerinajului în descoperirea locurilor istorice. De asemenea, tinerii studenţi au vizitat Penitenciarul Râmnicu Sărat, despre care deţinutul politic Corneliu Coposu afirma că „dacă deţinuţii politici ar fi avut o Golgotă, ea s-ar fi numit Râmnicu Sărat".
După Vulcanii Noroioşi din zona Buzăului, s-a vizitat Mănăstirea Pasărea, printre ai cărei ctitori se numără şi Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, ale cărui sfinte moaşte se află la Mănăstirea Cernica, loc în care pelerinii au înnoptat.
La Mănăstirea Cernica ne-am putut închina la moaştele Sfântului Gheorghe de la Cernica, am vizitat mormântul părintelui Dumitru Stăniloae, urmând ca a doua zi, tinerii să viziteze locurile sfinte şi istorice din zona Bucureştiului: Biserica „Sfântul Nicolae" din Drăgănescu (a cărei pictură a fost realizată de părintele Arsenie Boca), Fortul XIII de la Jilava.
După masa de prânz, tinerii au plecat într-un pelerinaj pedestru spre locaşurile sfinte din Bucureşti, ascunse de imensele clădiri şi de zgomotele cotidiene ale capitalei. Pas cu pas, în urcuşul prieteniei şi al sfinţeniei, ajutaţi de rugăciunile sfinţilor întâlniţi în cale, pelerinii au pătruns în drumul lor în căldura şi pacea sfântă a bisericilor: Kretzulescu, Stavropoleos, „Sfântul Gheorghe"- Nou (ctitorie a Sfântului Voievod Constantin Brâncoveanu, unde se află mâna Sfântului Ierarh Nicolae), „Sfântul Antonie cel Mare", Zlătari (ce adăposteşte moaştele Sfântului Mucenic Ciprian), „Înălţarea Domnului" - Domniţa Bălaşa (ctitoria celei de a şasea fiice a familiei Brâncovenilor), Biserica Rusă, Mănăstirea Antim, culminând prin cucerirea dealului Patriarhiei, unde tinerii s-au închinat la moaştele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou.
Mărturii ale pelerinilor:
„Mă simt binecuvântată pentru că v-am însoţit, oameni dragi, în locuri încărcate de trăiri duhovniceşti." - Alina Munteanu
„Dumnezeu a făcut posibil acest pelerinaj, iar voi l-aţi făcut de neuitat! Mulţumesc Domnului pentru această frumoasă experienţă, iar vouă pentru şansa oferită de a vă cunoaşte şi de a-mi cerceta sufletul." - Ilinca Vieru
„Mi-a fost de mare folos duhovnicesc acest pelerinaj. Nu ştiam despre atâtea locuri minunate ale Bucureştiului. Am rămas impresionat despre frumoasele biserici şi m-am bucurat de întâlnirea cu numeroase moaşte ale sfinţilor." - Dănuţ Grama
„Cum nimic nu e întâmplător, aşa a fost şi acest pelerinaj în care am legat prietenii. Vă mulţumesc! Datorită vouă am ocazia să învăţ permanent lucruri noi şi folositoare." - Andreea Sofronie
În ultima zi de pelerinaj, s-a luat parte la Sfânta Liturghie de la Mănăstirea Cernica, sub privirea duioasă a Sfântului Ierarh Calinic, cel care este şi ocrotitorul spiritual al ASCOR Iaşi, alături de Sfânta Parascheva de la Iaşi, urmând ca pe drumul înzăpezit spre casă, proaspetele şi caldele prietenii să se consilideze şi mai mult în cadrul dialogului cu privire la locurile vizitate.