Peste 600 de participanţi la pelerinajul Tinerilor pe jos de la Iclod la Nicula

Un articol de: Darius Echim - 10 Aprilie 2022

Pelerinajul Tinerilor pe jos de la Iclod la Mănăstirea Nicula, ediția a XI-a, s-a desfășurat sâmbătă, 9 aprilie, fiind reluat după o pauză de doi ani din cauza pandemiei.

Pelerinajul Tinerilor pe jos este o acţiune anuală, închinată Maicii Domnului, desfășurată în a cincea săptămână din Postul Paștilor şi constă în parcurgerea pe jos a 18 kilometri, de la Iclod până la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” de la Nicula, judeţul Cluj. Pelerinajul a început la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, prin rugăciune și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului.

A urmat plecarea cu autocarele până la Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din Iclod, iar de acolo, împreună cu Preasfinţitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Fleacului și Clujului, participanții au străbătut pe jos loca­litățile, purtând ripide, icoane și toacă, intonând cântări în cinstea Maicii Domnului și oprind la bisericile de pe traseu. La Gherla, pelerinii au fost întâm­pinați de protopopul de Gherla, pr. Iulian Paul Isip, și de alți tineri din Asociaţia Tinerilor Creştini Ortodocşi Gherla şi Liga Tinerilor Creştini Ortodocşi Dej, care s-au alăturat pelerinajului. Un alt popas, unde s-a rostit o rugăciune, a avut loc la Mănăstirea „Sfinții 40 de Mucenici” - Memorialul Gherla, lângă cimitirul anonim, cu gropi comune, al deținuților politici din perioada comunistă.

La Mănăstirea Nicula, cei peste 600 de participanţi s-au închinat la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului cu Pruncul Iisus şi au participat la slujba Vecerniei cu Litie, săvârşită de Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, care l-a evocat pe vrednicul de pomenire Episcop Vasile Flueraș (Someșanul), promotor al acestui pelerinaj. Seara s-a încheiat cu agapa frățească oferită de obștea Mănăstirii Nicula.

Pelerinajul a fost organizat de Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului, Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca şi asociaţiile de tineret din judeţul Cluj: Asociaţia Studenţilor Creştin Ortodocşi Români - filiala Cluj-Napoca, Asociaţia Tinerilor Creştini Ortodocşi Români Cluj, Liga Stu­denților Cluj, Asociația „Prietenii Bisericii Studen­ților” din Cluj-Napoca, Asociația Tinerilor Creștini Ortodocși Gherla și Liga Tinerilor Creștini Ortodocși Dej.