Pelerini de la Parohia Iancu Vechi-Mătăsari la Constantinopol

Un articol de: Diac. Andrei Butu - 03 Mai 2019

În perioada 30 aprilie - 4 mai 2019, 50 de credincioși de la Parohia Iancu Vechi-Mătăsari se află în pelerinaj la Constantinopol cu ocazia sărbătorii Izvorul Tămăduirii. Pelerinajul este organizat cu sprijinul Agenției de pelerinaje BASILICA Travel a Patriarhiei Române și are atât o dimensiune spirituală, prin vizitarea unor importante mănăstiri și biserici creștine impresionante, cât și una culturală, prin includerea în programul de vizitare a celor mai reprezentative edificii din Constantinopol.

Cei 50 de pelerini de la comunitatea Iancu Vechi-Mătăsari au plecat spre Constantinopol în marțea Săptămânii Luminate. În aceste zile, credin­cioșii vizitează Catedrala „Sfânta Sofia”, palatul Topkapî – reședința sultanilor și actualul Muzeu Național al Turciei -, Moscheea Albastră – cea mai mare moschee din Istanbul - și Basilica Cisterne, cunoscută și ca Palatul Scufundat. Pelerinii vor face un scurt popas la Patriarhia Ecumenică și la biserica românească din Constantinopol.

În a doua parte a pelerinajului, vor fi vizitate palatul Dolmabahce, moscheea Suleymaniye, unde se află mormântul lui Suleyman Magnificul, cel care a ridicat zidurile actuale ale Ierusalimului, în secolul al XVI-lea. Pelerinii vor vizita și Mănăstirea Chora, unde se păstrează unele dintre cele mai frumoase mozaicuri bizantine și se vor închina la biserica din Vlaherne.

Pelerinii de la Biserica Iancu Vechi-Mă­tăsari vor participa la Sfânta Liturghie de hram la Mănăstirea „Izvorul Tămăduirii”, biserică ridicată de Leon I Tracul pe locul unde a fost vindecat un orb la îndemnul Maicii Domnului.