Pelerinii Luminii, la sfinţirea Catedralei Naţionale

Un articol de: Silviu Dascălu - 27 Noiembrie 2018

„Ziarul Lumina” împreună cu Sectorul Pelerinaje al Patriarhiei Române au răsplătit duminică, 25 noiembrie, eforturile a 100 de cititori ai ziarului care au câştigat concursul „Pelerinii Luminii - 100 pentru Catedrala Naţională”. Pelerinii au avut prilejul să participe în catedrală la slujba de sfinţire a locaşului de închinăciune şi la Sfânta Liturghie săvârşite de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului - Noua Romă și Patriarh Ecumenic, împreună cu Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, şi un impresionant sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi.

O sută de români din diferite colţuri ale ţării au câştigat concursul „Pelerinii Luminii - 100 pentru Catedrala Naţională”, organizat de „Ziarul Lumina”, astfel că au avut șansa unică de a se afla duminică în Catedrala Mântuirii Nea­mului, la slujba de sfinţire a acesteia. Cotidianul Patriarhiei Române împreună cu Sectorul Pelerinaje au împlinit, în acest fel, dorința acestor oameni de a fi părtaşi la cel mai important eveniment din istoria ultimilor 100 de ani.

Pelerini din majoritatea judeţelor ţării au ajuns de sâmbătă în Bucureşti şi au fost cazaţi la Centrul cultural-social „Familia” din oraşul Pantelimon, iar a doua zi împreună cu câştigătorii bucureşteni ai concursului au mers pe Dealul Arsenalului pentru a participa la evenimentele liturgice legate de sfinţirea catedralei.

După sfinţire şi Sfânta Liturghie, pelerinii au putut intra în Sfântul Altar, unde au sărutat Sfânta Evanghelie şi Sfânta Cruce și, totodată, s-au închinat la raclele cu moaștele Sfântului Andrei şi Sfintei Ecaterina, aflate acolo spre cinstire. La plecare, fiecare a primit daruri care să le amintească de istoricul eveniment la care au luat parte.

Pelerinii nu au părăsit Capitala înainte de a primi felicitări din partea părintelui consilier patriarhal Nicolae Dascălu, directorul Publicaţiilor Lumina, care le-a oferit diplome de pelerin şi premii, atât din partea ziarului, cât și a Sectorului Pelerinaje al Patriarhiei Române.

La final, pelerinii şi-au exprimat bucuria de a fi părtaşi la acest eveniment istoric, precum şi recunoştinţa pentru binecuvântarea dată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel pentru organizarea acestui concurs.

Concursul „Pelerinii Luminii - 100 pentru Catedrala Națio­nală” a fost organizat în perioada mai-septembrie 2018. În tot acest timp au fost publicate 10 întrebări despre unitatea de credinţă şi de neam a poporului român, la care au răspuns nu­meroși cititori din întreaga țară. Câști­gători au fost desemnați acei cititori care au trimis cele mai multe taloane cu răspunsuri corecte, premiul constând într-un pelerinaj la Bucu­rești în perioada 24-26 noiembrie, cu participarea la cel mai mare eveniment națio­nal bisericesc al acestui an, respectiv sfințirea Catedralei Națio­nale.