Pensiile vor fi recalculate în următorii doi ani

Data: 27 Ianuarie 2021

Toate pensiile din România vor fi recalculate pe baza unei noi legi a pensiilor care va respecta principiile contributivității şi echității, iar etapa propriu-zisă de recalculare va dura între un an şi doi, a declarat luni seara, la o emisiune tv, ministrul muncii şi protecţiei sociale, Raluca Turcan.

„Anul acesta planul este următorul: începem procesul de recalculare a pensiilor; în zilele următoare voi emite un ordin prin care se evaluează toate dosarele de pensie, astfel încât ele să fie pregătite ca pe o nouă lege a pensiilor, bazată pe contributivitate şi echitate în sistemul de pensii, să putem ajunge, sper eu în maximum un an şi jumătate, la o recalculare a tuturor pensiilor în România. (…) Trebuie să găsim o formulă care, într-adevăr, să aducă echitate, contributivitate şi să privim şi spre pensiile speciale”, a spus ministrul.

Raluca Turcan a explicat că este vorba de procesarea a aproximativ 5.000.000 de dosare de pensii, din care 4,9 milioane aflate în plată, iar 200.000 care intră lunar în plată cu noile pensionări.

„Pentru asta ne trebuie aproximativ o mie de persoane angajate în casele de pensii pe perioadă determinată care să vină să lucreze în acest proces. Trebuie să fie achiziţionate echipamente, softuri, iar întregul proces este evaluat de către specialiştii din Ministerul Muncii la doi ani, eu i-am rugat să facă acest lucru într-un an”, a menţionat Turcan.

Pe de altă parte, potrivit declarațiilor făcute tot luni de premierul Florin Cîţu, în bugetul pe 2021, în curs de elaborare, pensiile vor avea alocate aproape 8 miliarde de lei mai mult decât anul trecut, ceea ce „înseamnă cam 0,8% din PIB”. (C. Z.)