Pepenele roșu, detoxifiant și energizant

Un articol de: Monahia Ecaterina Vicleanu - 24 Iulie 2017

Devenit sinonim cu vara, pe­penele roșu poate fi numit și fructul verii. Gustul său răcoritor ne ajută să facem față căldurii și, în plus, este un desert sănătos și foarte gustos. Pepenele roșu face parte din familia curcubitaceelor. Este bogat în calorii, carbohidrați, proteine, acid folic, niacină, acid pantotenic, piridoxină, tiamină, vitaminele A, C, E, D, B6, B12 etc. De asemenea, conține și o gamă variată de minerale cum ar fi: sodiu, calciu, fier, magneziu, mangan, zinc, licopen etc. De alt­fel, conține mai mult licopen decât roșiile - 250 g de pepene conține de 1,5 ori mai mult licopen decât o roșie proaspătă. Licopenul este un antioxidant care luptă împotriva radicalilor liberi ce afectează integritatea celulelor și a sistemului imunitar.

Datorită conținutului mare de apă, 92%, este considerat un ­puternic rehidratant al organismului. În plus, întrucât este un bun deto­xifiant, ajută la pierderea kilogramelor în plus și crește nivelul de energie. Numeroase ­studii au arătat că un consum bogat de pepene scade nu doar riscul de obezitate, ci și de diabet sau boli cardiovasculare. Totodată, consumul regulat de pepene ajută la reglarea digestiei, reducerea inflamațiilor, prevenirea astmului și a cancerului, combaterea dure­rilor musculare, îmbunătățirea sănătății pielii și la întărirea sistemului imunitar. Pepenele roșu poate fi consumat ca atare, în stare proaspătă, sau poate fi folosit în salate, sucuri, gemuri, șer­beturi, înghețate, jeleuri sau în alte delicatese, inclusiv poate fi consumat murat.

Rețete:

Cheesecake cu pepene

Ingrediente: pișcoturi de șampanie, 500 g mascarpone, 100 ml smântână pentru frișcă, esență de vanilie. Pentru gelatină: un pepene roșu mic, un pliculeț de gelatină, 1 lingură de zahăr. Într-o tavă de tort cu pereți detașabili, se așază pișcoturile de șampanie. Se bate smântâna, zahărul și esen­ța de vanilie, se dizolvă jumătate de pliculeț de gelatină într-o lin­gură de apă, apoi se încălzește la foc mic și se încor­porează în crema de brânză. Se pune crema în tavă peste pișcoturi și se dă totul la ­frigider pentru 30 de minute. Se curăță pepenele, se taie bucăți, se scot sâmburii și se dă la blender, apoi se strecoară pulpa, se ameste­că sucul obținut cu o lingură de za­hăr, apoi se di­luează gelatina rămasă, se încăl­zește la foc mic. Se încorporează apoi în sucul de pepene și se toar­nă deasupra cremei de brânză. Se dă cheese­cake-ul la frigider 2-3 ore sau până se întărește, apoi se poate servi.

Înghețată de pepene roșu

Ingrediente: 1,2 kg pulpă de pepene, 50 g zahăr, 250 ml lapte, 150 ml frișcă lichidă, zeamă de la o lămâie. Preparare: pulpa de ­pe­pene se pune în mixer, se adaugă laptele și sucul de lămâie și se mixează pentru a obține un ­ames­tec omogen. Se adaugă zahărul și frișca și se mixează din nou. Se dă la frigider 12 ore. Se amestecă din când în când ca să nu se formeze cristale de gheață.