Pepenii, cei mai buni detoxifianți
Pepenele verde și cel galben sunt fructe apreciate foarte mult în alimentaţie, datorită gustului echilibrat, dulce, fin, suculent şi răcoritor pe vreme de caniculă. De asemenea, ambele soiuri au proprietăți terapeutice dovedite.
Consumul pepenilor verzi este ridicat datorită conţinutului lor în apă (90-92%), zahăr (7-11%), substanţe pectice, antociani, licopen (un puternic antioxidant), complex vitaminic (C, A, E, B6, B12 şi mai puţin B1, B2, H, PP) şi săruri minerale (îndeosebi potasiu, calciu, fosfor şi fier). Cura din fiecare an cu pepene verde este deosebit de benefică datorită multiplelor proprietăţi terapeutice: diuretice, depurative, laxative, antilitiazice, antiinflamatoare, antiinfecţioase şi cicatrizante. Aceste proprietăţi explică efectele pepenilor în prevenirea şi profilaxia unor afecţiuni maladive.
Prin conţinutul ridicat în potasiu şi apă se previne formarea pietrelor la rinichi şi veziculă urinară, inflamaţii şi infecţii renale, hiperuricemie, gută cu exces de acid uric în sânge, gonoree, inflamaţii splenice, litiază biliară, hepatită cronică, constipaţii, vome. Prezenţa apei în cantităţi mari determină proprietăţi diuretice şi de detoxifiere, iar prin îndepărtarea senzaţiei de foame şi sete contribuie la scăderea greutăţii corporale şi a celulitei.
Conţinutul ridicat în citrulină (un aminoacid) asigură pepenelui roşu un rol în dilatarea vaselor şi reducerea stresului oxidativ, responsabil de procesele inflamatoare ale articulaţiilor din corp. Astfel se ameliorează durerile musculare şi cele provocate de osteoporoză.
Seminţele de pepene, uscate şi măcinate, au rol în eliminarea calculilor biliari. Pentru aceasta se ia timp de 10 zile câte 1 linguriţă de pulbere la 1 lingură de ulei de măsline, dimineaţa pe stomacul gol.
Extern, pepenele roşu are efecte contra arsurilor uşoare, a inflamaţiilor tegumentare şi acţiuni de hidratare şi catifelare a pielii. Se aplică măşti cu pepene în combinaţie cu miere de albine (pentru ten uscat), cu frunze de mentă (pentru pori dilataţi) sau cu avocado (pentru riduri fine).
Pepenele galben are un conţinut ridicat de apă (90%) şi zahăr (13%) format din fructoză, glucoză şi zaharoză, caroten galben-portocaliu (cu proprietăţi puternic antioxidante), vitaminele A, B1, B2, B6, B9, P şi mai ales C (40-60 mg/100 g substanţă proaspătă), fibre alimentare, acizi graşi Omega-3 şi săruri minerale (potasiu, fosfor, calciu şi fier). Valoarea energetică este de 30-56 kcal/100 g. Conţinutul în principii active asigură un ansamblu de proprietăţi terapeutice cu efecte atât intern (laxative, diuretice, depurative, detoxifiante, antihemoroidale, aperitive, expectorante, revigorante la persoanele anemice, răcoritoare), cât şi extern (cicatrizante, antiinflamatoare).
Prin reducerea cantităţii de sodiu din organism şi prin conţinutul în substanţe antioxidante, contribuie la reducerea riscului de atacuri cardiace şi a tensiunii arteriale, reglează fluxul sanguin şi normalizează sistemul imunitar. De asemenea, reglează funcţionarea glandei tiroide prin substanţele active care contribuie la iodarea tirozinei şi la fabricarea hormonilor tiroidieni.
La nivelul aparatului digestiv asigură o bună digestie, elimină constipaţia când este consumat pe stomacul gol, potoleşte senzaţia de foame şi asigură menţinerea unei greutăţi corporale optime. Antioxidanţii previn apariţia cancerelui colorectal şi a hemoroizilor, prin eliminarea toxinelor şi curăţirea tubului digestiv. Important este şi efectul asupra căilor respiratorii, respectiv bronşite, tuse şi tuberculoză pulmonară.
(Din arhiva de articole a prof. univ. dr. Constantin Milică)