Permanenţa Consiliului eparhial al Episcopiei Caransebeşului, în şedinţă de lucru

Data: 14 Noiembrie 2013
Miercuri, 13 noiembrie, la Reşedinţa episcopală din Caransebeş, a avut loc şedinţa Permanenţei Consiliului eparhial, sub preşedinţia Preasfinţitului Lucian, Episcopul Caransebeşului, şi cu participarea părinţilor protopopi din cele 4 protopopiate ale eparhiei.
 
Pe ordinea de zi au fost cuprinse discuţii cu privire la problemele de natură administrativ-bisericească, economică, social-filantropică şi canonică.
 
A fost prezentat părinţilor protopopi calendarul alegerilor organismelor parohiale deliberative şi executive pentru mandatul 2014-2018. Au fost transmise deopotrivă protopopiatelor şi parohiilor toate tipizatele privitoare la acest demers electiv.
 
Ca urmare a pelerinajului binecuvântat de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, cu moaştele Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena în Episcopia Caransebeşului în perioada 6-8 decembrie 2013, a fost transmis programul duhovnicesc desfăşurat în cuprinsul protopopiatelor Caransebeş şi Reşiţa.
 
Totodată, ca urmare a constatărilor inspectorului eparhial, a fost prezentat spre aprobare un nou regulament al normelor metodologice de întocmire şi utilizare a documentelor financiar-contabile pentru protopopiat şi parohie. În acest fel se doreşte uniformizarea metodologiei de funcţionare financiar-contabile, în conformitate cu noile prevederi legale în vigoare.
 
La Sectorul social-filantropic au fost analizate rezultatele colectelor în produse şi alimente la nivel de eparhie pentru activitatea învăţământului teologic seminarial şi a aşezămintelor social-filantropice.
 
Permanenţa Consiliului eparhial se compune din chiriarh, ca preşedinte, episcopul-vicar sau arhiereul-vicar, vicarul eparhial, consilierii eparhiali, inspectorul eparhial, secretarul eparhial, exarhul, consilierul juridic şi contabilul-şef, ca membri. Permanenţa Consiliului eparhial exercită atribuţiile Consiliului eparhial în perioada dintre şedinţele acestuia, cu excepţia celor prevăzute de „Statutul pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române“. (Pavel Canea)