Persoanele vaccinate sunt scutite de carantinare la intrarea în țară

Data: 20 Ianuarie 2021

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a aprobat luni seara o hotărâre care prevede că nu vor mai intra în carantină persoanele care au fost vaccinate cu a doua doză (doza de rapel) dacă acestea intră în România la mai mult de 10 zile după rapel. Același regim se aplică și celor care au fost contacți direcţi cu o persoană pozitivă, dacă momentul contactului a fost la mai mult de 10 zile de la vaccinarea cu a doua doză.

De asemenea, pentru persoanele care intră în România din state aflate pe lista de risc epidemiologic, precum și din Regatul Unit, se poate suspenda temporar măsura de carantină, pentru situaţii deosebite care vizează participarea la evenimente familiale legate de naştere, căsătorie sau deces, deplasări pentru intervenţii/tratamente medicale care nu suportă amânare.
Hotărârea mai prevede că persoanele care vin din Regatul Unit vaccinate sau care au fost confirmate cu SARS-CoV-2 şi sunt în perioada cuprinsă între 14 şi 90 de zile de 
la momentul confirmării nu trebuie să prezinte rezultatul testului ­COVID-19 la intrarea în România.

CNSU a actualizat și lista „galbenă” a țărilor pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România. Lista a intrat în vigoare ieri, 19 ianuarie, și cuprinde, printre altele: Cehia, Irlanda, Slovenia, Marea Britanie, Israel, Lituania, SUA, Muntenegru, Portugalia, Cipru, Suedia, Monaco, Slovacia, Letonia, Liechtenstein, Olanda, Estonia, Elveţia, Danemarca, Spania, Puerto Rico, Serbia, Georgia, Malta, Columbia, Italia, Africa de Sud, Croaţia, Luxemburg, Polonia, Franţa, Germania, Austria, Emiratele Arabe Unite, Argentina, Canada, Palestina, Brazilia. (C. Z.)