Peste 1000 de tineri aşteptaţi la Bistriţa

Data: 29 Iunie 2017

Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului va organiza în zilele de 29 și 30 iulie, la Bistriţa, „Întâlnirea Tinerilor Creştini Ortodocşi din Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului”, la care participă peste 1000 de tineri. Din program fac parte activităţi duhovnicești, educative, culturale și artistice.

Evenimentul este o premieră pentru Bistriţa, iar scopul principal al „Întâlnirii” este acela de a-i aduna pe tinerii din cele cinci județe ale Mitropoliei împreună, într-o atmosferă de prietenie, bună cuviință, respect și încredere în viitorul care le aparține, conform pr. Tudor Mudure, inspector eparhial de tineret. Parteneri în organizarea acestui eveniment sunt Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud şi Primăria Municipiului Bistriţa.

„Programul «Întâlnirii» este unul diversificat, fiind abordate teme de interes pentru participanți. Astfel, după deschiderea oficială a evenimentului, va avea loc conferința susținută de către părintele Constantin Necula, intitulată «Demnitatea Tinereții în Hristos». În această secțiune, tinerii vor putea intra în dialog cu invitatul nostru, care le va oferi sfaturi practice în vederea păstrării și promovării credinței cu demnitate, în cadrul comunității din care facem parte. Sesiunea de lucru din 29 iulie, care va avea loc în școlile special pregătite pentru workshopuri, va fi structurată pe durata a 90 de minute, și vor lua parte cei 1000 de tineri împărțiți în 50 de grupuri, a câte 20 persoane pe grup, coordonați de către un preot sau profesor”, conform pr. Tudor Mudure.

La sesiunile de lucru vor fi abordate teme precum: „Familia creștină și provocările cu care se confruntă aceasta în societatea contemporană - Cum văd tinerii familia creștină?”, „Socializarea între tineri prin activități derulate în cadrul Bisericii - Propuneri de activități care să se desfășoare în grupurile parohiale și asociațiile de tineret”, „Dependența de imagine, calculator, televizor, telefon, tablet - Cum putem utiliza social media ca instrument de cooperare și nu ca dependență?”.

„Pe lângă activitățile specifice reuniunii, una dintre prioritățile organizatorilor reprezintă vizitarea obiectivelor principale din municipiul Bistrița. Astfel, tinerii prezenți timp de două zile la Bistrița, vor avea posibilitatea să viziteze bisericile ortodoxe, Complexul Muzeal, Sinagoga, Biblioteca Județeană, Biserica Evanghelică, Centrul Cultural «Dacia», Complexul Sugălete sau Parcul Municipal”, conform pr. Tudor Mudure.

La „Procesiunea Bucuriei”, care va avea loc sâmbătă seara, pot participa și bistrițenii care doresc să se alăture tinerilor îmbrăcați în costume populare. Pe parcursul procesiunii se vor cânta pricesne și se vor intona cântece patriotice, iar în încheiere vor avea loc rugăciunile de seară în fața Panteonului Bistriței, prilej cu care un invitat va rosti meditația serii. La finalul primei zile, tinerii vor participa la Festivalul Internațional de Folclor „Nunta Zamfirei”, în prezența a peste 10 ansambluri de muzică tradițională din toată lumea.

În cea de-a doua zi a „Întâlnirii Tinerilor”, Sfânta Liturghie va fi oficiată de Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. În cursul după-amiezii va avea loc un spectacol muzical, susţinut de Ducu Bertzi & Friends, Florin Săsărman, Grupul Valeria Peter Predescu, Trupa Big City și alți invitați din celelalte episcopii, conform pr. Tudor Mudure, inspector de tineret.