Peste 600 de copii din județul Alba au primit sprijin pentru a nu abandona școala

Data: 07 Iunie 2019

Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia a organizat marţi, 4 iunie, masa rotundă având ca subiect „Sustenabilitatea modelelor dezvoltate: între voință și putință”. Evenimentul a marcat încheierea proiectului „Incluziune socială şi îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă a romilor şi a altor grupuri vulnerabile”, finanțat de Guvernul Elvețian.

Evenimentul s-a des­fă­șurat în Aula „Sfân­tul Simion Ște­fan” din incinta Palatului Arhiepiscopal din Alba Iulia, şi la el au participat Roland Pyton din partea Ambasadei Confederației Elvețiene în România, reprezentanți ai Fun­dației HEKS România, ai Fundației FAER Reghin și ai autorităților publice județene și locale.

Acest eveniment a marcat încheierea proiectului „Incluziune socială şi îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă a romilor şi a altor grupuri vulnerabile”, finanțat de Guvernul Elvețian. Prin intermediul acestui proiect au fost organizate activități de prevenire a abandonului școlar pentru 600 de copii din județul Alba, în cadrul a 14 Centre de prevenire a abandonului școlar și a 12 Centre de zi. 

„Această zi este o oportunitate să mulțumim tuturor partenerilor care au muncit foarte mult pentru succesul proiectului. Am vorbit despre HEKS Elveția, HEKS România dar și despre partenerii din proiect: Filantropia, Diakonia, Caritas și FAER. Datorită implicării partenerilor, am avut mare succes, peste 7.000 de copii au primit ajutor la nivel național, pentru a nu abandona școala și pentru a-și îmbunătăți educația. Proiectul a avut și o componentă pentru a sprijini accesul la sănătatea de bază și, de asemenea, pentru a susține accesul la locuri de muncă și la condiții de locuire mai bune. Elveția este foarte mândră de rezultate. Noi am oferit sprijin financiar, am stabilit câteva obiective ambițioase pentru a îmbunătăți condițiile de viață ale minorității rome și ale altor grupuri vulnerabile și am oferit foarte multă încredere partenerilor noștri locali pentru a găsi cele mai bune soluții, pentru a lucra împreună și pentru a îmbunătăți situația”, a declarat Roland Pyton, directorul Biroului de Cooperare Elvețiană pentru România și Bulgaria.

În cadrul mesei rotunde a avut loc şi o expoziţie de fotografii ce au surprins activităţile desfăşurate în cadrul acestui proiect. De asemenea, cei prezenţi la această activitate au sărbătorit împreună cu cei peste o mie de copii ocrotiţi în aşezămintele sociale ale Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia, Ziua Internaţională a Copilului, conform Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Alba Iulia.