Peste un miliard de tone de alimente risipite în fiecare an

Data: 13 Septembrie 2013

La nivel mondial, în fiecare an se risipesc un miliard de tone de alimente, producând costuri economice directe de 750 de miliarde de dolari, a estimat Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Agricultură şi Alimentaţie (FAO), informează Agerpres citând AFP. De asemenea, studiul mai relevă că în fiecare an hrana produsă, dar neconsumată necesită un volum de apă echivalent cu debitul anual al râului Volga şi este responsabilă pentru adăugarea a 3,3 miliarde de tone de gaze de seră în atmosfera planetei. Risipa de alimente are loc în fazele de producţie, transport, după recoltă şi stocare, respectiv în fazele de procesare, distribuţie şi consum. Numai în China, Japonia şi Coreea de Sud sunt risipite anual aproape 200 de kilograme de legume şi cereale pe cap de locuitor, în timp ce industria cărnii are un impact negativ deosebit asupra mediului în America de Nord şi America Latină. Printre soluţiile înaintate de FAO se numără echilibrarea producţiei, redirecţionarea alimentelor spre consumul animalelor atunci când se înregistrează surplus, respectiv reciclarea şi recuperarea energiei şi elementelor nutritive.