Piaţa chineză s-ar putea deschide pentru producătorii români

Data: 19 Iulie 2013

Experţii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) se vor întâlni, în perioada 22 - 31 iulie, cu reprezentanţi ai Administraţiei Generale pentru Controlul Calităţii, Inspecţiei şi Carantinei din Republica Chineză (AQSIQ), pentru identificarea unor oportunităţi de export pentru România, se arată într-un comunicat citat de Agerpres. Două delegaţii ale AQSIQ vor sosi, în acest sens, în România. Una dintre acestea pentru o documentare cu privire la posibilităţile de export de bovine vii pentru reproducţie şi producţie de lapte, iar cealaltă pentru verificarea unor unităţi de procesare a cărnii de porc şi a produselor din carne de porc, tot în vederea exportului acestor produse pe piaţa chineză. „ANSVSA, prin specialiştii săi, a stabilit un dialog direct cu AQSIQ pentru a facilita relansarea exporturilor româneşti de animale vii şi produse alimentare pe piaţa chineză şi pentru a veni în sprijinul unui număr important de fermieri şi producători români de alimente de origine animală, care sunt interesaţi să exporte în această ţară. Avantajele ţării noastre, în ceea ce priveşte exportul de bovine, constau în aceea că în România nu a evoluat şi nu evoluează encefalopatia spongiformă bovină (numită şi „boala vacii nebune“) şi în faptul că în China nu există rase de bovine producătoare atât de lapte, cât şi de carne“, se arată în comunicat.

La sfârşitul lunii august, ministrul adjunct al AQSIQ, Wei Chuanzhong, va efectua o vizita la Bucureşti, în vederea semnării unui Memorandum de înţelegere privind sănătatea animală şi siguranţa alimentelor între autorităţile veterinare ale celor două ţări.