Piaţa muncii are mare nevoie de muncitori calificaţi

Data: 16 August 2023

Producţia şi furnizarea de servicii din mai multe sectoare ale economiei sunt îngreunate de penuria de angajaţi calificaţi, susţine ministrul muncii, Simona Bucura-Oprescu. Una dintre soluţii o reprezintă programele de formare şi reconversie profesională derulate prin Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, precum ucenicia la locul de muncă.

Lipsa forţei de muncă este un obstacol în activitatea multor angajatori, penuria de angajaţi calificaţi limitând producţia şi furnizarea de servicii în mai multe sectoare ale economiei, a declarat ministrul muncii, Simona Bucura- Oprescu, după o întâlnire cu reprezentanţii Camerei de Comerţ Americane în România (AmCham), organism ce reuneşte companii care numără peste 250.000 de angajaţi. 

„Dacă în urmă cu câţiva ani problemele cele mai importante ale mediului de afaceri erau legate de fiscalitate, de această dată deficitul de forţă de muncă bine calificată este realitatea momentului”, a susţinut ministrul muncii, citat de Agerpres. 

Aceasta a subliniat că politicile de formare şi de ocupare a forţei de muncă ale Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale trebuie să joace un rol activ de diminuare a acestui fenomen pentru a răspunde în acest fel transformărilor şi provocărilor de pe piaţa muncii.

„Vizăm realizarea de proiecte şi programe care să fie cât mai adecvate nevoilor angajatorilor şi suntem deschişi la dialog pentru a găsi împreună cele mai bune soluţii”, a mai subliniat Simona Bucura-Oprescu. 

Din statistici se observă că cei mai mulţi şomeri provin din categoria celor fără studii şi cei cu nivel de instruire primar - 29,67%, urmaţi de cei cu nivel de instruire gimnazial - 33,42% din totalul şomerilor înregistraţi. 

Astfel, programele de formare şi reconversie profesională derulate prin intermediul Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă ar putea reprezenta o soluţie pentru calificarea şomerilor. 

Un astfel de program este cel al uceniciei la locul de muncă, în cadrul căruia persoanele cu vârsta de peste 16 ani pot obţine o calificare recunoscută de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale. Avantajele sunt de ambele părţi, beneficiar şi angajator: ucenicul lucrează cu contract de muncă pe perioadă determinată, este remunerat şi îşi însuşeşte viziunea companiei în cadrul căreia se califică, în timp ce angajatorul primeşte de la stat, pentru fiecare ucenic, o subvenţie în cuantum de 2.250 lei/lună şi îşi formează salariatul după propriile exigenţe în perspectiva unei colaborări de lungă durată.

Ulterior, odată cu obţinerea calificării, salariaţii vor obţine şi salarii mai mari şi bonusuri pe măsura performanţelor la locul de muncă, iar angajatorii îşi vor acoperi deficitul de muncitori calificaţi. (O. N.)