Pictorul Petre Achițenie, expoziţie la Botoșani

Un articol de: Ștefania Coșuleanu - 22 August 2023

La Galeriile de Artă „Ștefan Luchian” din Botoșani este organizată, în perioada 17 august - 20 septembrie 2023, expoziția intitulată „Donația Petre Achițenie”, curatoriată de Maria-Laura Tocariu și Liviu Șoptelea. Demersul expoziţional este un gest firesc de re­cunoștință faţă de artist, prin aducerea în fața publicului a unei părți din creația sa. 

Născut în anul 1929 la Havârna, județul Botoșani, Petre Achițenie s-a afirmat printre nume de refe­rință ale artelor frumoase din ultimele decenii ale secolului XX ca pictor de șevalet, ca zugrav de pictură murală și ca îndrumător al tinerilor care s-au inițiat în secretele artei monumentale, la Institutul de Arte Plastice „N. Grigorescu” din București. Fiul său, Ion Achi­țenie, artist și el şi, totodată, cadru universitar, a donat Muzeului Ju­de­țean Botoșani (MJB), în cursul anului 2022, peste 40 de lucrări de pictură și grafică semnate Petre Achițenie, ce se constituie într-o adevărată colecție care îmbogățește patrimoniul acestei instituții de cultură, după cum se arată pe pagina de Facebook a MJB. 

Cu tematică variată, redând trecerea prin diverse zone ale viziunii stilistice, expoziția „Donația Petre Achițenie” este o călătorie în lumea plină de culoare și de căutări metaforice ale artistului, dezvăluind idealurile și reperele care au jalonat întreaga sa creație.